Ázijské mäsové guľky s brokolicou

29.01.2022

Máte radi ázijské chute? Tieto mäsové guľky z hovädzieho mäsa s brokolicou a omáčkou podobnou teriyaki Vás určite dostanú. Naviac je toto jedlo i pre milovníkov low carb, paleo, či bezlepkáčov. Príprava Vám nezaberie viac ako 45 minút. Ocenenie tohto jedla od môjho manžela: "Je to super! Ako mäsové guľky z IKEA! " Od neho je to vyjadrenie najvyššej kvality a mňa skoro porazilo keď si mám porovnávať polotovar z domu švédskeho nábytku s čerstvo pomletým chudým zadným mäsom z domáceho býčka.  


Čo budeme potrebovať?

5 porcií

na guľky:

  • 900g chudého mletého hovädzieho mäsa
  • 1ks vajce
  • 2ČL sezamového oleja
  • 60g mandľovej múky
  • 1/2ČL mletého zázvoru
  • 1/2ČL  soľ 
  • 1/2ČL čierneho mletého korenia
  • 1/2ČL sušeného cesnaku
  • 2 hlávky brokolica
  • voda

na omáčku: 

  • 120ml sójovej omáčky - ak sa vyhýbate sóji, použite "Coconut amino" omáčku 
  • 60ml balzamikový ocot
  • 1PL sezamový olej
  • 2ČL sušený cesnak
  • 1PL dijónska horčica
  •  1 a 1/2 ČL mletý zázvor
  • 1ČL mletej červenej papriky
  • 1ČL solamyl ( zemiakový škrob )
  • 1 zväzok ( 160g ) zelená cibuľka
  • 10g opražené sezamové semienka ( opražíte na sucho na panvici do zlatova )

Rúru vyhrejeme na 200 °C. Plech vyložíme papierom na pečenie. Do veľkej misy dáme ingrediencie na guľky a miešame rukou, až kým sa nespoja. Rukami vytvarujeme menšie guľky a poukladáme na vystlaný plech. Z tohto množstva vyjde 40ks guliek veľkosti väčšieho vlašského orecha. Pečieme cca 20-25 minút. Radšej menej ako viac aby sa mäso veľmi nevysušilo.

Omáčka - kým sa pečú fašírky, dôkladne rozmiešame v menšom kastróliku všetky prísady na omáčku a privedieme do mierneho varu. Chvíľu povaríme kým zhustne a odstavíme. Nemala by byť hustá príliš. Skôr by som ju špecifikovala ako zahustenú šťavu, nie ako omáčku. 

Brokolicu sparíme vo vode alebo parnom hrnci 10 minút. Opäť radšej menej ako viac, aby sa brokolica nerozvarila. Tých desať minúť je tak akurát. Vodu zlejeme. Brokolicu a hotové mäsové guľky dáme do veľkej misy a polejeme omáčkou. Podávame teplé, ozdobené nakrájanou zelenou cibuľkou a opraženými sezamovými semiačkami. 

1 porcia, 8ks guliek/ 493 kcal  Bielkoviny: 43,4g   Sacharidy: 12,3g   Tuky: 30,2g   Vláknina: 1,7g