Beluga guličky
Šošovica beluga, známa aj ako čierna šošovica, je výnimočná nielen svojou farbou, ale aj zdravotnými benefitmi. Obsahuje vysoký podiel rastlinných bielkovín, čo z nej robí skvelú voľbu pre vegetariánov, vegánov alebo tých, ktorí chcú znížiť konzumáciu živočíšnych produktov. Pomáha udržiavať zdravé trávenie, predchádza zápche a podporuje zdravú črevnú mikroflóru vďaka vysokému obsahu vlákniny. Má nízky glykemický index čím stabilizuje hladinu cukru v krvi, čo je užitočné pre ľudí s cukrovkou alebo tých, ktorí chcú predchádzať náhlym výkyvom energie. Čierna farba šošovice je spôsobená antokyanínmi, silnými antioxidantmi, ktoré pomáhajú bojovať proti zápalom, voľným radikálom a starnutiu buniek. Kombinácia nízkeho tuku, vlákniny a antioxidantov pomáha znižovať riziko kardiovaskulárnych ochorení. Je výbornou súčasťou diéty pre tých, ktorí chcú schudnúť alebo udržať si zdravú váhu. Je chutná, rýchlo sa varí a dá sa použiť do šalátov, polievok, príloh alebo ako hlavné jedlo. Pravidelná konzumácia šošovice beluga môže byť skvelým spôsobom, ako podporiť celkové zdravie a pridať hodnotnú živinu do vášho jedálnička.

Čo budeme potrebovať?
24 ks / 6 porcií
- 230g čierna šošovica Beluga
- 15g cibuľka jarná
- 120g mrkva
- 100g zeler stonkový
- 180g batáty sladké zemiaky
- 100g balkánsky syr
- 2ks slepačie vajce
- 75g pomleté ovsené vločky
- 5ml olivového oleja
- 1/2 ČL mletá červená paprika
- soľ, mleté čierne korenie, štipka kurkumy podľa chuti
Šošovicu prepláchneme v studenej vode a uvaríme v osolenej vode do mäkka. Scedíme a dáme vychladnúť. Na olivovom oleji orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľku, nadrobno nakrájaný stonkový zeler a na hrubo nastrúhanú mrkvu. Dáme vychladnúť.
Vo veľkej mise zmiešame uvarenú šošovicu, nahrubo nastrúhaný batát ( ošúpaný ) a nastrúhaný syr. Pridáme vychladnutú zeleninovú zmes, vajíčka, ovsené vločky a papriku. Ochutíme soľou, korením a kurkumou. Zmes dobre premiešame a necháme 10 minút odpočinúť, aby sa všetko spojilo.
Zo zmesi tvarujeme menšie guľôčky ( o niečo väčšie ako golfová loptička ). Pečieme v suchej fritéze na 180 °C približne 20 minút, alebo kým nie sú guľôčky zlatisté a upečené. Podávame teplé s jogurtovým dipom a so šalátom.
160g / 4ks / 290kcal Bielkoviny: 16,7g Sacharidy: 33g Tuky: 7,9g Vláknina: 9,5g