Beluga guličky

19.01.2025

Šošovica beluga, známa aj ako čierna šošovica, je výnimočná nielen svojou farbou, ale aj zdravotnými benefitmi. Obsahuje vysoký podiel rastlinných bielkovín, čo z nej robí skvelú voľbu pre vegetariánov, vegánov alebo tých, ktorí chcú znížiť konzumáciu živočíšnych produktov. Pomáha udržiavať zdravé trávenie, predchádza zápche a podporuje zdravú črevnú mikroflóru vďaka vysokému obsahu vlákniny. Má nízky glykemický index čím stabilizuje hladinu cukru v krvi, čo je užitočné pre ľudí s cukrovkou alebo tých, ktorí chcú predchádzať náhlym výkyvom energie. Čierna farba šošovice je spôsobená antokyanínmi, silnými antioxidantmi, ktoré pomáhajú bojovať proti zápalom, voľným radikálom a starnutiu buniek. Kombinácia nízkeho tuku, vlákniny a antioxidantov pomáha znižovať riziko kardiovaskulárnych ochorení. Je výbornou súčasťou diéty pre tých, ktorí chcú schudnúť alebo udržať si zdravú váhu. Je chutná, rýchlo sa varí a dá sa použiť do šalátov, polievok, príloh alebo ako hlavné jedlo. Pravidelná konzumácia šošovice beluga môže byť skvelým spôsobom, ako podporiť celkové zdravie a pridať hodnotnú živinu do vášho jedálnička.  


Čo budeme potrebovať?

24 ks / 6 porcií

  • 230g čierna šošovica Beluga
  • 15g cibuľka jarná 
  • 120g mrkva
  • 100g zeler stonkový
  • 180g batáty sladké zemiaky 
  • 100g balkánsky syr
  • 2ks slepačie vajce
  • 75g pomleté ovsené vločky  
  • 5ml olivového oleja
  • 1/2 ČL mletá červená paprika
  • soľ, mleté čierne korenie, štipka kurkumy podľa chuti

Šošovicu prepláchneme v studenej vode a uvaríme v osolenej vode do mäkka. Scedíme a dáme vychladnúť. Na olivovom oleji orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľku, nadrobno nakrájaný stonkový zeler a na hrubo nastrúhanú mrkvu. Dáme vychladnúť. 

Vo veľkej mise zmiešame uvarenú šošovicu, nahrubo nastrúhaný batát ( ošúpaný ) a nastrúhaný syr. Pridáme vychladnutú zeleninovú zmes, vajíčka, ovsené vločky a papriku. Ochutíme soľou, korením a kurkumou. Zmes dobre premiešame a necháme 10 minút odpočinúť, aby sa všetko spojilo. 

Zo zmesi tvarujeme menšie guľôčky ( o niečo väčšie ako golfová loptička ). Pečieme v suchej fritéze na 180 °C približne 20 minút, alebo kým nie sú guľôčky zlatisté a upečené. Podávame teplé s jogurtovým dipom a so šalátom. 

160g / 4ks / 290kcal   Bielkoviny: 16,7g   Sacharidy: 33g   Tuky: 7,9g   Vláknina: 9,5g