Vynikajúci bryndzovo-mrkvový koláč

18.07.2022

Slané koláče môžeme využiť nielen ako pohostenie pre návštevu, ale tiež ako alternatívu večere. Bryndza je typická slovenská potravina. Počuli ste, že pravidelná konzumácia bryndze znižuje hladinu zlého cholesterolu a znižuje aj hladinu cukru v krvi? V bryndzi sa nachádzajú priateľské baktérie mliečneho kvasenia, ktoré na nás blahodarne pôsobia v mnohých smeroch. Pomáha nám tak aj pri prevencii rakoviny hrubého čreva a upravuje tráviaci mechanizmus. Bryndza je skvelá pri alergiách, rednutí kostí, cukrovke a zvyšuje imunitu. Nachádza sa v nej množstvo kvalitných bielkovín, minerálov a vitamínov B-komplexu, ako aj konjugovanej kyseliny linolovej. Bryndza má pH nižšie ako v pôvodnom mlieku a vápnik sa v nej nachádza v ionizovanom stave, čo zvyšuje jeho využitie organizmom. V kombinácii s mrkvou sa jej slaná chuť mierne utlmí, čo naopak robí tento koláč ešte chutnejším a výživnejším. Nezabudnite koláč zajedať plnou miskou čerstvého zeleninového šalátu.   


Čo budeme potrebovať?

20 kusov

  • 400g mrkva
  • 4 vajcia
  • 125g bryndza
  • 200g mozzarella light
  • 2PL olivového oleja
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1/2 červenej cibule 
  • soľ, mleté čierne korenie, mletá červená paprika, oregano 

Mrkvu nastrúhame na jemno do väčšej misy. Pridáme nahrubo nastrúhanú mozzarellu, rozdrobenú bryndzu, vajíčka, olej, pretlačený cesnak, na drobno nakrájanú cibuľu, korenie, papriku a soľ. Premiešame a zmes dáme do formy ( môžete použiť okrúhlu silikónovú formu s priemerom 25cm, alebo formu s rozmermi 20x20cm ktorú predtým vystriekate olejom ). Posypeme oreganom a pečieme 30 minút na 180°C.  

1 kus / 60 kcal   Bielkoviny: 4,1g   Sacharidy: 2g   Tuky: 4g   Vláknina: 0,7g