Čokoládovo malinová torta

31.03.2023

Recept na čokoládovo-malinovú tortu. Skutočný pôžitok pre milovníkov čokolády. V kombinácii s malinami je to zážitok pre chuťové poháriky. Pôvodný recept na túto dobrotu bol plný mascarpone, šľahačky a čokolády ... znamená to vražednú kombináciu v procese chudnutia ´= cukor + tuk. Jeden kúsok mal toľko kalórií ako kompletný obed. Tortu som upiekla, ochutnala a rozdala. Bola skvelá, ale nezapadala do môjho fit režimu. Receptík, ktorý som pre Vás upravila je rovnako chuťovo skvelý, má o polovicu menej kalórií a lepšie výživové vlastnosti.   


Čo budeme potrebovať ?

12 porcií

Na korpus ( priemer formy 22cm )

  • 4 vajíčka
  • 4 PL xylitolu
  • 3 PL roztopeného kokosového oleja
  • 4 a 1/2 PL hladkej špaldovej múky
  • 1 a 1/2 PL karobu

Malinová vrstva

  • 300g mrazené maliny ( alebo lesné ovocie )
  • 3 PL xylitol
  • 80 ml voda
  • 3 PL Hraška vanilková ( alebo vanilkový pudingový prášok Zlatý klas ) 

Krém

  • 500 g jemného odtučneného tvarohu
  • 140 g grécky biely jogurt 0,3% tuku
  • 50 g med
  • 50 g želatínový stužovač za studena 

Poleva

  • 150 g horká čokoláda 85%
  • 100 ml rastlinné mlieko
  • 50 g čerstvé maliny na ozdobenie


Začneme prípravou korpusu: žĺtka si oddelíme od bielkov, do bielkov pridáme xylitol a vymiešame do peny ( ja som šľahala 10 min. aby bol sneh čo najtuhší ), potom vareškou zľahka primiešame žĺtka, kokosový olej a múku zmiešanú s karobom.

Cesto vylejeme do tortovej formy vystriekanej kokosovým olejom a pečieme na 180° približne 15 minút. Po upečení necháme korpus vychladnúť a následne spravíme do korpusu dierky a pridáme malinovú vrstvu. Odporúčam korpus ešte podrezať odspodu nožom. Torta sa bude vo finále lepšie porciovať.

Tú si pripravíme takto: do hrnca dáme vodu, maliny, xylitol, necháme zovrieť a na záver pridáme Hrašku. Rozmiešame a varíme pokiaľ hmota nezhustne. Asi 2-3 minúty. Po vychladnutí natrieme polovicu malinovej hmoty na korpus.

Pripravíme si krém: tvaroh a jogurt dáme do misy, osladíme medom a premiešame. Stužovač pripravíme podľa návodu na obale a vmiešame tvarohový krém. 

Polovicu pripraveného krému nanesieme na malinovú vrstvu, ďalej pridáme druhú polovicu malinovej zmesi a opäť zakryjeme zvyšným tvarohovým krémom.

Pripravíme si čokoládovú polevu: kocky čokolády roztopíme vo vodnom kúpeli spolu s mliekom a keď trochu vychladne ( stále ju musíme miešať ) pridáme na krém, rozotrieme a dozdobíme čerstvým malinami. Dáme na noc do chladničky.

Výživové hodnoty na 1ks/ 217 kcal   Bielkoviny: 9,8g   Sacharidy: 24,9g   Z toho cukry: 11,4g   Tuky: 8,8g   Vláknina: 2g