Krehký rebarborový koláč

29.05.2022

Jedným z prvých produktov jarnej záhradky je rebarbora. Rebarbora je osviežujúca, šťavnatá s mierne kyselkavou chuťou, ktorú keď prepojíme s tradičným receptom na krehké cesto, vyjde nám dokonalá chuť nedeľného koláča ako stvoreného vychutnať si ho v slnkom zaliatej jarnej záhrade. 


Čo budeme potrebovať ?

25 kusov

  • 250 g hladkej špaldovej múky
  • 170 g masla 
  • 50 g trstinového práškového cukru 
  • vanilková esencia
  • 1 ks vajce
  • 10 g masla
  • 30 g strúhanky
  • 500 g rebarbory prášok do pečiva bez fosfátov
  • 50 g trstinového práškového cukru
  • škorica
  • 30 g orechov
  • 30 g hrozienok
  • 20 g vanilínového cukru na posypanie

Do múky rozsekáme tuk, pridáme vajce, preosiaty cukor, pár kvapiek vanilkovej esencie a vymiesime cesto, ktoré rozdelíme na dve polovice. 

Rebarboru umyjeme, olúpeme, dáme do misy, zalejeme vriacou vodou a pod pokrievkou necháme asi 3 minúty. Potom vodu zlejeme a rebarboru pokrájame na tenké kolieska. Strúhanku upražíme na masle do ružova. Orechy posekáme. Hrozienka namočíme do vody.

Jeden diel cesta rozvaľkáme na obdĺžnik 20x20 cm hrubý asi pol centimetra ( môj tip je rozvaľkať ho už na pečiacom papieri a už aj s papierom preložiť na plech ). Potom posypeme strúhankou, na to dáme rebarboru, orechy, cukor zmiešaný so škoricou a scedené hrozienka. 

Druhú polovicu cesta opäť rozvaľkáme na pečiacom papieri a pomocou neho ho preložíme na koláč. Popicháme vidličkou a pomaly upečieme do bledohneda v rúre vyhriatej na 180°C približne 25 minút. Ešte horúci koláč posypeme vanilínovým cukrom. Krájame ešte teplý.  

1 ks/128 kcal  Bielkoviny: 2,2g  Sacharidy: 13,1g  Tuky: 7,2g  Vláknina: 0,6g