Machová torta
Machovú tortu ste už určite videli, možno jedli a možno vlastnoručne piekli. Jej krásny zelený vzhľad ma zaujal hneď na prvý pohľad, no ingrediencie z ktorých bola upečená sa mi nepáčili - veľa cukru, veľa tukov ... recept som upravila a dokázala zraziť kalorickú hodnotu o viac ako polovicu !!! Na chuti jej to neubralo, práve naopak. Len pre porovnanie
- pôvodný recept 1 porcia 497 kcal !!!
- môj recept 1 porcia 211 kcal !!!
12 porcií
- 400g mrazený špenátový pretlak
- 130g xylitol ( brezový cukor )
- 160g celozrnná špaldová múka polohrubá
- 3 vajcia
- 140g špaldová múka hladká
- 5PL vody
- 5g prášku do pečiva bez fosfátov
- 10g citrónový cukor
- 250ml smotany na šľahanie
- 125g nízkotučného roztierateľného tvarohu
- 30g xylitol
- 1/2 čerstvého vanilkového lusku
- drobné ovocie na ozdobenie ( jahody, maliny, černice, čučoriedky, granátové jablko ... podľa preferencií )
Ak robíme z čerstvého špenátu tak ten rozmixujeme v mixéri s asi pol deci vody. Potom precedíme cez husté sitko. S mrazeným špenátom je menej roboty ( skúšala som obe verzie ). Rozmrazte ho a vodu zlejte. Z čerstvého mala torta sviežejšiu farbu.
Múky zmiešame v miske spolu s práškom do pečiva. Mixérom v druhej miske vyšľaháme vajcia, vodu, cukor a citrónový cukor a šľaháme, aby sa ingrediencie spojili a vznikla nadýchaná hmota. Potom varechou primiešame scedený špenát ( vodu nevylej, ale použi do ranného smoothie ) a premiešame. Pridáme múky s práškom do pečiva a opäť premiešame.
Cesto vylejeme do formy vyloženej papierom na pečenie s priemerom cca 22 cm. Pečieme pri teplote 165 ° C po dobu 40 až 45 minút.
Korpus necháme vychladnúť. Potom odkrojíme hornú časť korpusu a rozdrobíme ju do samostatnej misky. Tortu rozkrojíme vodorovne stredom a vytvoríme dve vrstvy.
Krém si pripravíme tak, že všetky ingrediencie vložíme do misky a vyšľaháme metličkovým mixérom do tuhej konzistencie. Obe vrstvy torty potom natrieme krémom a vrch posypeme rozdrobeným korpusom. Na záver tortu ozdobíme ovocím – maliny, granátové jablko, čučoriedky, jahody ... čo je dostupné. Necháme stuhnúť v chladničke aspoň 2 hodiny a podávame.
1 ks/211 kcal Bielkoviny: 6,6g Sacharidy: 33,7g Z toho cukry: 2g Tuky: 8,3g Vláknina: 2,9g