Pohánka so šampiňónmi

12.01.2022

Pohánka je voňavá obilnina s vysokým obsahom vlákniny a ďalších výživných látok. Tajomstvo pohánky je ukryté v rutíne ( vitamín P ) ktorý napomáha pružnosti ciev, očiste obličiek, regulácii zrážanlivosti krvi, znižovaním cholesterolu a celkovej podpory imunitného systému. Obsahuje tiež zinok, ktorý sa stará o krásu vlasov a nechtov. Zinok tiež posilňuje v zimnom období obranyschopnosť slizníc. Je bezlepková a môžeme ju pripraviť na tisíc spôsobov. Predáva sa svetlá a tmavá. Rozdiel je v technológii spracovania. Svetlá je lúpaná mechanicky a v nej teda zachované väčšie množstvo živín. Tmavá pohánka sa lúpe priemyselne pri vysokej teplote a preto časť živín týmto procesom stráca. V minulosti bola označovaná i ako potravina chudobných. Jednoduché veci v živote sú proste geniálne.  V nasledujúcom recept si ju vychutnáme spolu s hríbikmi. Zvolila som šampiňóny, no výber je na Vás. 


Čo budeme potrebovať?

1 porcia

  • 50g pohánky  
  • 125g šampiňónov
  • 1 menšiu cibuľu
  • 5g GHEE masla
  • 160 ml voda
  • soľ
  • mleté čierne korenie  
  • mletá rasca
  • petržlenová vňať

Pohánku prepláchneme v sitku horúcou vodou. Šampiňóny i cibuľu očistíme a nakrájame na menšie kúsky, cibuľu na drobno. Na masle speníme cibuľu, pridáme šampiňóny a orestujeme 5 minút. Pridáme pohánku, premiešame, zalejeme 160ml vody, pridáme soľ, korenie, rascu a necháme zovrieť a varíme zakryté na miernom plameni 20 minút. Do hotového jedla primiešame čerstvú petržlenovú vňať.

1 porcia/269 kcal   Bielkoviny: 10,8g   Sacharidy: 44g   Tuky: 7,1g   Vláknina: 8g