Pohánkové rizoto so šampiňónmi
Pohánka je voňavá obilnina s vysokým obsahom vlákniny a ďalších výživných látok. Tajomstvo pohánky je ukryté v rutíne ( vitamín P ) ktorý napomáha pružnosti ciev, očiste obličiek, regulácii zrážanlivosti krvi, znižovaním cholesterolu a celkovej podpory imunitného systému. Obsahuje tiež zinok, ktorý sa stará o krásu vlasov a nechtov. Zinok tiež posilňuje v zimnom období obranyschopnosť slizníc. Je bezlepková a môžeme ju pripraviť na tisíc spôsobov. Predáva sa svetlá a tmavá. Rozdiel je v technológii spracovania. Svetlá je lúpaná mechanicky a v nej teda zachované väčšie množstvo živín. Tmavá pohánka sa lúpe priemyselne pri vysokej teplote a preto časť živín týmto procesom stráca. V minulosti bola označovaná i ako potravina chudobných. Jednoduché veci v živote sú proste geniálne. V nasledujúcom recept si ju vychutnáme spolu s hríbikmi. Zvolila som šampiňóny, no výber je na Vás.

Čo budeme potrebovať?
1 porcia
- 50g pohánky
- 125g šampiňónov
- 1 menšiu cibuľu
- 5g GHEE masla
- 160 ml voda
- soľ
- mleté čierne korenie
- mletá rasca
- petržlenová vňať
Pohánku prepláchneme v sitku horúcou vodou. Šampiňóny i cibuľu očistíme a nakrájame na menšie kúsky, cibuľu na drobno. Na masle speníme cibuľu, pridáme šampiňóny a orestujeme 5 minút. Pridáme pohánku, premiešame, zalejeme 160ml vody, pridáme soľ, korenie, rascu a necháme zovrieť a varíme zakryté na miernom plameni 20 minút. Do hotového jedla primiešame čerstvú petržlenovú vňať.
1 porcia/269 kcal Bielkoviny: 10,8g Sacharidy: 44g Tuky: 7,1g Vláknina: 8g