Špaldové celozrnné rožky

22.12.2021

Kúpiť pečivo, ktorého zloženie je podľa mojich predstáv je náročné. Preto si ho radšej v prípade potreby upečiem sama. Nekváskujem. Nemám na to spotrebu. Pečivo jem výnimočne a pri príprave používam klasické droždie. Piecť jeden rožok je neekonomické ale našťastie existuje zázrak menom mrazák. Po upečení môžete rožky zamraziť a v prípade potreby použiť. To isté platí i na chlebík. Rozkrájajte ho na porcie a vyberajte podľa potreby.   


Čo budeme potrebovať ?

15ks rožkov

  • 400g múka špaldová celozrnná hladká
  • 200g pšeničná múka celozrnná špeciál - stredná
  • 300ml vlažná voda 
  • 125g kyslej smotany
  • 1 ČL soľ
  • 2 ČL mletej rasce
  • 2 ČL mletých ľanových semienok
  • 1/2 kocky droždie
  • štipka cukru
  • 1 vajce

Vo väčšej mise ( ja používam rýchlokysku) zmiešame múky, soľ, semiačka a rascu. Do stredu urobíme väčšiu jamku, do ktorej vlejeme vlažnú vodu, nadrobíme kvasnice a pridáme štipku cukru. Prikryté necháme stáť 10 minút kým sa aktivujú kvasnice. Potom premiešame, pridáme smotanu a vypracujeme cesto, ktoré necháme vykysnúť asi hodinu. V rýchlokyske vykysne do 30 minút.

Po vykysnutí dáme cesto na pomúčenú pracovnú dosku vyvaľkáme na hrúbku asi 1,5 cm a pohárom s priemerom 8cm vykrajujeme kolieska, ktoré následne rozvaľkáme asi na 4mm a stočíme do tvaru rožkov. Hotové poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie, zakryjeme čistou utierkou a kým sa vyhreje rúra na 170 °C necháme ešte podkysnúť. Potom potrieme rozšľahaným vajíčkom a pečieme 30 minút. Po upečení potrieme zľahka vodou. Z tejto dávky vyjde približne 15ks rožkov s váhou okolo 55g.   

Tip: Rožky sa Vám na jeden plech nezmestia všetky ( treba medzi nimi nechať priestor, lebo pri pečení ešte narastú ). Stalo sa mi, že som si hneď urobila rožky aj na druhú plech a nechala kysnúť kým sa upiekla prvá dávka. Bola to chyba. Rožky na druhom plechu prekysli a potom spľasli. Takže počkajte kým pripravíte druhú dávku a na podkysnutie im stačí fakt 10 minút ( to bol čas kým sa na začiatku rozohriala trúba na spomínanú teplotu 170 °C ) . 

Nutričné hodnoty na 1ks pečiva, 154 kcal   Bielkoviny: 6,6g   Sacharidy: 27g   Tuky: 2,4g   Vláknina: 3,5g