Šťavnatý cviklový koláč s tvarohom

19.04.2023

Chutné šťavnaté koláče pripravíte aj so zdravou cviklou. Koláču dodá sýtu ružovú farbu a zvýši aj obsah vitamínov a minerálov. V 100g surovej cvikly sa nachádza množstvo minerálnych látok, ako napríklad sodík, draslík, kremík, či železo. Pomerne vysoký je aj obsah kyseliny listovej, ktorá sa podieľa na správnej krvotvorbe a odporúča sa dbať na jej zvýšený príjem aj pred plánovaným tehotenstvom.  


12 kusov

  • 290g najemno nastrúhanej varenej cvikly 
  • 2 vajcia
  • 60g xylitolu
  • 40g kakao
  • 30g kokosová múka
  • 1 ČL prášku do pečiva bez fosfátov
  • štipka soli
  • 30g domáceho ríbezľového džemu
  • 250g jemného tvarohu
  • 15g xylitolu


Chlebovú formu (24x11cm) vymastíme kokosovým olejom a vysypeme kokosom. Vo väčšej mise poriadne rozmiešame všetky ingrediencie na korpus. Do pripravenej formy rozotrieme polovicu cesta. Na cesto rozotrieme plnku z tvarohu a xylitolu, a navrstvíme zvyšnú časť cesta.  

Vložíme do predhriatej rúry a pečieme 50 minút pri teplote 180°C.

1 ks/77 kcal   Bielkoviny: 5,1g  Sacharidy: 6,5g  Tuky: 1,8g  Vláknina: 1,7g