Šťavnatý cviklový koláč s tvarohom
Chutné šťavnaté koláče pripravíte aj so zdravou cviklou. Koláču dodá sýtu ružovú farbu a zvýši aj obsah vitamínov a minerálov. V 100g surovej cvikly sa nachádza množstvo minerálnych látok, ako napríklad sodík, draslík, kremík, či železo. Pomerne vysoký je aj obsah kyseliny listovej, ktorá sa podieľa na správnej krvotvorbe a odporúča sa dbať na jej zvýšený príjem aj pred plánovaným tehotenstvom.
12 kusov
- 290g najemno nastrúhanej varenej cvikly
- 2 vajcia
- 60g xylitolu
- 40g kakao
- 30g kokosová múka
- 1 ČL prášku do pečiva bez fosfátov
- štipka soli
- 30g domáceho ríbezľového džemu
- 250g jemného tvarohu
- 15g xylitolu
Chlebovú formu (24x11cm) vymastíme kokosovým olejom a vysypeme kokosom. Vo väčšej mise poriadne rozmiešame všetky ingrediencie na korpus. Do pripravenej formy rozotrieme polovicu cesta. Na cesto rozotrieme plnku z tvarohu a xylitolu, a navrstvíme zvyšnú časť cesta.
Vložíme do predhriatej rúry a pečieme 50 minút pri teplote 180°C.
1 ks/77 kcal Bielkoviny: 5,1g Sacharidy: 6,5g Tuky: 1,8g Vláknina: 1,7g