Tvarohový "čískejk"

16.02.2022

V chladničke už pár dní dve balenia tvarohu ... je načase dať im príležitosť. Prinášam tip na tento skvelý "čískejk". Sú ľudia, ktorých irituje, že všade navôkol sa stretávajú s názvami potravín a jedál, ktoré nevedia prečítať. Jednoducho v ich živote sú cesty nasmerované inak. Je to milé a aj to je dôvod prečo môjho manžela milujem :-) o.i. s termočajom je tento koláč božský.


Čo budeme potrebovať ?

Na korpus: 

  • 100 g kvalitného masla 
  • 240 g celozrnných piškót 
  • štipka škorice

Na plnku:  

  •  500 g tvarohu 
  • 2 vajíčka
  • 1/2 balíčka vanilkového pudingu (cca 20 g) alebo vanilkovej Hrašky
  • trochu citrónovej kôry ( čerstvej alebo sušenej )
  • sladidlo podľa chuti (použila som 40 g brezového cukru - xylitol)
  • 250 g čučoriedok (môžu byť aj mrazené ale dajte ich vopred rozmraziť) tu som kombinovala s malinami

Na posýpku:

  • 20 g hladkej celozrnnej špaldovej múky
  • 15 g kvalitného masla
  • 10 g trstinového cukru
  • štipka škorice 


Rúru vyhrejeme na 150°C, pričom na spodok rúry vložíme hlbší plech, do ktorého nalejeme vodu (je to taký trik, aby "čískejk" nepopraskal a zostal vláčny. 

Maslo necháme roztopiť, medzitým dôkladne rozmrvíme piškóty a pridáme k nim štipku škorice ( piškóty som rozmixovala v nutribulete ). Potom k sušienkovej zmesi primiešame roztopené maslo. Vzniknutú hmotu popritláčame na spodok tortovej formy o priemere cca 24 cm, ktorú sme vopred vystlali papierom na pečenie.  Korpus dáme piecť do vyhriatej rúry na 10 minút (mal by chytiť zlatistý nádych).

Zatiaľ v mise zmiešame tvaroh, vajíčka, puding, citrónovú kôru. Do vzniknutej zmesi vmiešame sladidlo. Tvarohovú zmes vylejeme na upečený korpus a dáme piecť na 30 minút pri teplote 170°C. ( plech s vodou už môžeme vybrať )

Po 30 minútach "čískejk" vyberieme a rovnomerne ho posypeme ovocím. Navrch rozmrvíme posýpku, ktorú sme vopred vymiešali v miske z múky, masla, cukru a škorice. Následne vložíme do rúry ešte na cca 15 minút. Pred podávaním, necháme vychladnúť.

1 porcia/243 kcal   Bielkoviny: 8,6g  Sacharidy: 22,7g  Tuky: 13g   Vláknina: 1,6g