Obedy

Šampiňóny portobello sú vďačnou surovinou z ktorej sa dajú vykúzliť rôzne špeciality. Stačí ich naplniť čímkoľvek, zapiecť a je to :-) no pripraviť ich tak aby spĺňali kritéria výživného jedla, s malým množstvom kalórií nie je až také jednoduché. V tomto recepte si prídu na svoje i "mäsožravci".

Tento recept ma naučil môj bývalý priateľ. Nerozišli sme sa v dobrom a bolo to už veeeeeľmi dávno, no toto chutné jedlo varím i po dvadsiatich rokoch, pretože je veľmi jednoduché na prípravu, výdatné, a patrí do kategórie - mám navarené na tri dni. Záleží od toho koľko máte členov v domácnosti :-) mimochodom z tohto vzťahu som si...

Pohánka je voňavá obilnina s vysokým obsahom vlákniny a ďalších výživných látok. Tajomstvo pohánky je ukryté v rutíne ( vitamín P ) ktorý napomáha pružnosti ciev, očiste obličiek, regulácii zrážanlivosti krvi, znižovaním cholesterolu a celkovej podpory imunitného systému. Obsahuje tiež zinok, ktorý sa stará o krásu vlasov a nechtov. Zinok tiež...

Ďalší zo skvelých bezmäsitých receptov. Tofu je jedlo vyrábané zrážaním sójového mlieka. Príprava jedál z tofu je rýchla a jednoduchá. "Z doteraz realizovaných štúdii o vplyve sóje na naše zdravie vyplýva, že sója aj tofu sú potraviny vhodné na každodennú konzumáciu. Z preventívneho hľadiska je vhodné, aby aj človek so zmiešaným stravovaním mal...

Kel je jedným z najrozšírenejších a najlacnejších druhov zeleniny, a predsa je čímsi mimoriadny: nezvyčajne vysokým obsahom nutričných látok. Kel je typickým príkladom toho, že príroda niekedy do najobyčajnejších rastlín vloží viac vzácnych látok než do exotických plodov. Je veľmi silný, nenáročný, odolný voči zime, prezimuje na hriadke, ba...

Francúzske zemiaky sú slovenská klasika, ktorá so samotným francúzskom nemá toho veľa spoločného. V živote ich jedol asi každý z nás. Hlavne ako deti. Pamätám si, že nám ich pripravoval otec ( boli jedlá ktoré varil iba on a mama mala zasa tie svoje ). Doménou bola v tomto jedle okrem zemiakov a vajec takzvaná "točená" saláma, ktorá stála...

Vedeli ste, že prvé záznamy o cvikle ( červená repa ) sú staré asi 3 000 rokov a pochádzajú z Babylónie? Bola známa aj v starom Ríme, kde ju vtedy bohato využívali, jednak ako jedlo, ale najmä ako liek. Vďaka antike sa rozšírila aj do celej Európy. Táto červená koreňová zelenina sa v surovom stave dobre uplatní v šalátoch....