Výborný šalát zo stonkového zeleru

23.01.2022

Prečo jesť stonkový zeler? Stonkový zeler môžete jesť v surovom aj uvarenom stave. Záleží len na vašej chuti. Kvôli svojej aromatickej chuti nie je veľmi obľúbený, no obsahuje toľko prospešných látok pre ľudské telo, že sa oplatí zaradiť ho do jedálnička. Práve vďaka kombinácii dôležitých látok vďačí zeler za svoju arómu. Obsahuje vitamín B1-tiamín, B2-riboflavín, B6-pyridoxín, vitamín C, E a K, z minerálnych látok obsahuje draslík, vápnik, fosfor, horčík, železo a zinok. Zeler lieči tráviace ťažkosti, dezinfikuje sliznice v ústach a nosohltane, má antibakteriálne účinky na obličky, posilňuje nervy a mozog, pomáha redukovať hmotnosť, má vplyv na zdravie kostí, znižuje bolesť pri artritíde, podporuje imunitu, atď.  


Čo budeme potrebovať ?

2 porcie

  • 200g stonkový zeler
  • 200g ľadový šalát
  • 1PL dijónska horčica
  • 1PL citrónová šťava
  • hrsť na drobno nasekanej petržlenovej vňate

Zeler opláchneme a odkrojíme spodný drevnatý koniec a aj najtenší vrchný koniec - môžu byť horké. Olúpeme hornú šupku s vláknami, ktoré vyčnievajú pri odrezaní koncov zeleru. 
( keď sa ponáhľam, použijem škrabku a vrchnú vrstvu na tenučko ošúpem ). Tým sa zbavím vlákien. Po očistení zeler nakrájame na drobné kúsky. Ľadový šalát natrháme na kúsky. 

Ako dressing zmiešame horčicu, nadrobno nasekanú petržlenovú vňať a citrónovú šťavu. Podľa chuti pridáme soľ, čierne korenie a premiešame so zelerom a šalátom. Podávame ako prílohu k jedlám alebo samostatne. 


1 porcia / 47 kcal   Bielkoviny: 3,8g   Sacharidy: 12,3g   Tuky: 1,9g   Vláknina: 5,6g