V chladničke už pár dní dve balenia tvarohu … je načase dať im príležitosť. Prinášam tip na tento skvelý “čískejk”. Prečo tento názov? Sú ľudia, ktorých irituje, že všade navôkol sa stretávajú s označeniami potravín a jedál, ktoré nevedia prečítať. Jednoducho v ich živote sú cesty nasmerované inak. Je to milé a aj to je dôvod prečo môjho manžela milujem 🙂 o.i. s termočajom je tento koláč božský.

Čo budeme potrebovať ?
Na korpus:
- 100 g kvalitného masla
- 240 g celozrnných piškót
- štipka škorice
Na plnku:
- 500 g tvarohu
- 2 vajíčka
- 1/2 balíčka vanilkového pudingu (cca 20 g) alebo vanilkovej Hrašky
- trochu citrónovej kôry ( čerstvej alebo sušenej )
- sladidlo podľa chuti (použila som 40 g brezového cukru – xylitol)
- 250 g čučoriedok (môžu byť aj mrazené ale dajte ich vopred rozmraziť) tu som kombinovala s malinami
Na posýpku:
- 20 g hladkej celozrnnej špaldovej múky
- 15 g kvalitného masla
- 10 g trstinového cukru
- štipka škorice
Rúru vyhrejeme na 150°C, pričom na spodok rúry vložíme hlbší plech, do ktorého nalejeme vodu (je to taký trik, aby “čískejk” nepopraskal a zostal vláčny.
Maslo necháme roztopiť, medzitým dôkladne rozmrvíme piškóty a pridáme k nim štipku škorice ( piškóty som rozmixovala v nutribulete ). Potom k sušienkovej zmesi primiešame roztopené maslo. Vzniknutú hmotu popritláčame na spodok tortovej formy o priemere cca 24 cm, ktorú sme vopred vystlali papierom na pečenie. Korpus dáme piecť do vyhriatej rúry na 10 minút (mal by chytiť zlatistý nádych).
Zatiaľ v mise zmiešame tvaroh, vajíčka, puding, citrónovú kôru. Do vzniknutej zmesi vmiešame sladidlo. Tvarohovú zmes vylejeme na upečený korpus a dáme piecť na 30 minút pri teplote 170°C. ( plech s vodou už môžeme vybrať )
Po 30 minútach “čískejk” vyberieme a rovnomerne ho posypeme ovocím. Navrch rozmrvíme posýpku, ktorú sme vopred vymiešali v miske z múky, masla, cukru a škorice. Následne vložíme do rúry ešte na cca 15 minút. Pred podávaním, necháme vychladnúť.
1 porcia/243 kcal Bielkoviny: 8,6g Sacharidy: 22,7g Tuky: 13g Vláknina: 1,6g

