Ananásová kocka
Ananás obsahuje enzým zvaný bromelaín, ktorý zlepšuje trávenie a bojuje proti zápalovým procesom v organizme. Ďalšou veľmi dôležitou vlastnosťou tohto enzýmu je, že môže upevniť metabolizmus. Ananás je vhodný na udržiavanie štíhlej línie. Môže za to aj množstvo vlákniny a nízky obsah kalórii v ananáse. Čerstvo vytlačená ananásová šťava sa v prírodnom liečiteľstve používa pri horúčkovitých ochoreniach a pri morskej chorobe. V krajinách karibskej oblasti, odkiaľ ananás pochádza, ho považujú za účinné afrodiziakum.
Čo budeme potrebovať?
16 kusov
Na cesto:
- 150g jemných ovsených vločiek
- 150g jablkového pyré
- 1 väčší banán (110g)
- 120g lieskových orechov
- 8g prášok do pečiva bez fosfátov
Na tvarohovú náplň:
- 500g nízkotučného jemného tvarohu
- 60g medu
Poleva:
- 300g ananás
- 5 PL vody
- 20g želatíny
Po dopečení ho necháme vychladnúť.
V mise dôkladne zmiešame tvaroh s medom a následne vylejeme a rozotrieme na cesto. Zatiaľ čo si pripravíme polevu, dáme takto pripravený koláč do chladničky.
Želatínu si v hrnci zmiešame s vodou a necháme ju napučať (zhruba 5 minút). Ananás očistíme, pokrájame na menšie kusy a rozmixujeme v mixéri na hladkú pastu. Pripravenú želatínu za stáleho miešania rozpustíme na ohni a odstavíme z tepla. Ihneď do nej pridáme ananásovú pastu, poriadne premiešame a polevu vylejeme na vrch koláča.
Koláč dáme na noc (alebo aspoň 5 hodín) stuhnúť do chladničky.
1ks/149 kcal Bielkoviny: 7,5g Sacharidy: 16,1g Tuky: 5,3g Vláknina: 2,8g