Brokolicová krémová polievka

31.01.2022

Polievky. Chvíľu som premýšľala o tom, do ktorej kategórie ich zaradiť. Polievky mám veľmi rada. Najčastejšie varím vývar, lebo to je jedna z mála polievok, ktoré si môžete dať v rámci obeda s hlavným jedlom a zbytočne si nenavýšiť kalórie. Sýtejšie polievky sú vynikajúcim snackom napríklad na olovrant alebo na večeru, no neodmietla by som ju ani namiesto desiatej, i keď doobeda preferujem skôr sladké snacky ako ovocie, proteínku, nejaký fajn fit koláčik ku kávičke, jogurt s ovocím ... je veľa možností. Nakoniec som sa rozhodla zaradiť polievky medzi večerné jedlo. Zasýti, zahreje a spĺňa podmienku preferencie bielkovín a zdravých tukov v druhej polovici dňa. Zeleninové, krémové, strukovinové .... vyberie si každý. Moja mama všetky polievky zahusťovala zásmažkou. Ja nezahusťujem nič a radšej dám menej vody, prípadne použijem na zahustenie Hrašku ( je to produkt z čistého hrachu, bez lepku a príjemnej chuti ). Poďme si teraz pripraviť brokolicovú polievku s petržlenom, ktorú netradične zjemníme mozzarellou.  



Čo budeme potrebovať?

 6 porcií

  • 500g brokolica
  • 300g petržlen
  • 125g mozzarella
  • 1l vývar 
  • soľ, korenie 

Brokolicu očistíme, natrháme na ružičky. Petržlen očistíme a pokrájame na menšie kocky. Všetko spolu dáme do hrnca a zalejem vývarom. Privedieme k varu, a na miernom plameni varíme 15 minút. Potom odstavíme, rozmixujeme ponorným mixérom, pridáme natrhanú mozzarellu a znova rozmixujeme do hladka. Ochutíme soľou, korením, prípadne sušeným cesnakom.

Môj tip: ako závarku môžete použiť špenátovo-hrachovú pochúťku. Sú to také mini hadíky, ktoré kúpite v bio obchode. 

1 porcia / 300ml /108 kcal   Bielkoviny: 7,6g   Sacharidy: 10g   Tuky: 3,7g   Vláknina: 4,8g