Čoko-čerešňová torta
Čerešne síce pochádzajú z Prednej Ázie a juhovýchodnej Európy, ale dnes sú rozšírené na celom svete. Dužina je tvorená viac ako 80% vody, ďalej ovocnými cukrami, čerešne sú významným zdrojom minerálov: horčík, železo, jód, fosfor, zinok, vápnik, draslík a kremík a vitamínov: A, B, C, E a P. Čerešne chránia väzivové tkanivo pred enzymatickým rozkladom, majú omladzujúce účinky, skrášľujú pleť, pôsobia protizápalovo, pomáhajú pri paradentóze, zmierňujú reumatické ochorenia kĺbov a dnu, pomáhajú pri redukcii hmotnosti, atď. POZOR - nezapíjajte čerešne vodou! Podobne ako ostatné kôstkovice dochádza pri ich kontakte s vodou k rýchlemu kvasenie, čo môže spôsobiť značne nepríjemné zažívacie problémy, a preto sa odporúča, aby sa ich konzumácia nespájala s pitím vody či inej tekutiny a po nejaký čas sa s pitím počkalo.

Čo budeme potrebovať ?
14 kusov
- 130g hladkej špaldovej múky
- 100g pomletých ovsených vločiek
- 100g pomletých mandlí ( mandľovej múky )
- 2PL (20g) kvalitného kakaa
- 3 vajcia
- 10g kypriaceho prášku bez fosfátov
- 70g kokosový cukor
- 100g roztopeného masla
- 1 ČL mletej škorice
- 250ml mandľového mlieka
- 300g vykôstkovaných čerešní
- 50g 85% horkej čokolády
- 150 ml instantnej kávy
Do múky rozsekáme tuk, pridáme vajce, preosiaty cukor, pár kvapiek vanilkovej esencie a vymiesime cesto, ktoré rozdelíme na dve polovice.
Vajcia s cukrom vymiešame do penista, pridáme maslo, mlieko a chvíľu miešame na menších obrátkach. Múku zmiešame s vločkami , mandľami, kakaom, škoricou a kypriacim práškom a pomaly pridávame do zmesi. Zmes vlejeme do okrúhlej tortovej formy s priemerom 23cm vystlanej papierom na pečenie a naukladáme višne a na menšie kúsky polámanú čokoládu. Pečieme v rúre vyhriatej na 180°C 35-40 minút. Po upečení za horúca zaliať kávou .... a nechať poriadne vychladnúť.
Môj tip: tento koláč je vynikajúci aj s višňami. Kombinácia kyslastých višní a horkej čokolády je famózna.
1 ks/233 kcal Bielkoviny: 5,6g Sacharidy: 21,6g Tuky: 13,3g Vláknina: 2,3g