Mini jogurtové košíčky 

16.01.2022

Cheesecake je dezert, pôvodom pravdepodobne zo Starovekého Grécka, ktorý tvorí dve vrstvy: krusta z rozdrobených sušienok a tvarohová vrstva. V začiatkoch bol cheesecake iba pečeným dezertom, v súčasnej dobe existuje i nepečená varianta. V nasledujúcom recepte použijeme namiesto tvarohu grécky jogurt. Tieto mini chutné jogurtové košíčky potešia nielen Vaše oči ale i chuťové poháriky. 


Čo budeme potrebovať ?

6 porcií

  • 50g datľovej pasty 
  • 10g maslo ( môžete použiť i kokosový olej )
  • 10g kokosový cukor 
  • 50g mandľová múka
  • 200g grécky jogurt biely 0,3% tuku
  • 5g plátkovej želatíny
  • 60g lesné ovocie
  • 1/2 PL med
  • 1 PL voda
Datľovú pastu ( môžete použiť i celé datle a rozomlieť ich ), roztopené maslo, cukor a mandľovú múku zmiešame rukou v miske. Vytvarujeme si 6 guliek, ktoré potom natlačíme do silikónových košíčkov na muffiny ( košíčky vložte do plechu na muffiny, lepšie si budú držať tvar a bude sa Vám ľahšie pracovať ). Želatínu namočíme na 10 minút do vody ( vody stačí toľko aby bola želatína ponorená, asi 0,5 dcl ), potom zahrejeme na ohni a keď sa želatína rozpustí primiešame ju do jogurtu ( presný návod je i na obale želatíny ). Poriadne rozmiešame do hladka a naplníme košíčky. Necháme stuhnúť v chladničke ( minimálne 4 hodiny, najlepšie urobiť deň vopred a máte istotu že cez noc košíčky pekne stuhnú ). 

Lesné ovocie ( kľudne použite mrazené ) dáme do kastrólika, pridáme med a vodu a na miernom plameni necháme roztopiť. Stuhnuté koláčiky opatrne vyberieme z košíčkov a servírujeme poliate teplou zmesou lesného ovocia.  

1 ks/120 kcal   Bielkoviny: 5,5g  Sacharidy: 10,6g  Tuky: 6,2g  Vláknina: 0,75g