Muffiny s karobom 

25.02.2022

Plod rohovníka obyčajného, Svätojánsky chlieb ... i pod týmito názvami môžete nájsť karob. Karob sú až 30 centimetrov dlhé nepukavé struky. V období plnej zrelosti majú tmavo hnedú farbu a veľmi sladkú dužinu s pomerne veľkými, tvrdými semienkami. Naraziť na neho môžete v celej stredomorskej oblasti, ale aj v niektorých častiach Afriky, Austrálie a Južnej aj Severnej Ameriky. Jeho pozitívne účinky na zdravie poznali už v antickom Grécku, kde mal karob pravdepodobne svoj pôvod. Ohromnú popularitu si však získal aj vďaka lahodnej chuti. Nie nadarmo sa o ňom hovorí ako o výbornej náhrade čokolády, lepšie povedané kakaa. Kým kakao je bohatšie na železo a horčík, v množstve vápnika pre zmenu dostáva od karobu na frak. Karob obsahuje tiež viac vlákniny, čo oceníte pri redukcii hmotnosti. Jeho chuť je oproti kakau jemnejšia a sladšia, nie je preto divu, že je tak obľúbený v gastronómii.


Čo budeme potrebovať ?

14 kusov

  • 250g jemného tvarohu
  • 2 vajíčka
  • 1 biely grécky jogurt  ( 140g )
  • 2 lyžice roztopeného kokosového oleja
  • 3 lyžice sladidla ( použila som xylitol )
  • 1 ČL prášku do pečiva bez fosfátov
  • 130g hladkej špaldovej celozrnnej múky
  • 2 PL karobu
  • 20g na hrubo posekané kešu orechy

Rúru rozohrejeme na 180 stupňov a pripravíme silikónové košíčky na muffiny - vyšlo mi 14ks. Zmiešame vajíčka, olej, jogurt, tvaroh a sladidlo. V druhej miske zmiešame múku, prášok do pečiva a karob. Suchú zmes vmiešame do mokrej a naplníme košíčky do 3/4. Vrch posypeme posekanými orechmi a pečieme 25 minút.

1 ks/95 kcal   Bielkoviny: 5,7g  Sacharidy: 8,9g  Tuky: 3,6g   Vláknina: 0,9g