Šampiňóny zapečené s quinoou a morčacím mäsom

21.01.2022

Šampiňóny portobello sú vďačnou surovinou z ktorej sa dajú vykúzliť rôzne špeciality. Stačí ich naplniť čímkoľvek, zapiecť a je to :-) no pripraviť ich tak aby spĺňali kritéria výživného jedla, s malým množstvom kalórií nie je až také jednoduché. V tomto recepte si prídu na svoje i "mäsožravci".   


Čo budeme potrebovať?

3 porcie

  • 60g quinoa  
  • 6ks šampiňónov Portobello 
  • 1ks cibuľa
  • 400g mleté morčacie prsia
  • 125g mozzarella
  • 10g GHEE masla
  • olivový olej
  • voda
  • soľ
  • mleté čierne korenie  

Quinou uvaríme v osolenej vode. Očistíme šampiňóny, vyrežeme z nich nožičky a tieto pokrájame na malé kúsky. Cibuľu očistíme a nakrájame na drobno. Na masle speníme nakrájanú cibuľu, pridáme morčacie mäso, osolíme, okoreníme ( ja veľmi rada používam BIO zmesi napr. bylinkovú alebo zeleninovú soľ ). Mäso opekáme za občasného miešania asi 10 minút. Potom pridáme nakrájané nožičky šampiňónov a orestujeme ešte 5 minút. Odstavíme a pridáme uvarenú a scedenú quinou, časť nastrúhanej mozzarelly a premiešame. 

Šampiňóny poukladáme do pekáčika ktorého dno sme pokvapkali olivovým olejom. Jemne ich osolíme a okoreníme a naplníme hotovou zmesou. Zbytok zmesi navrstvíme okolo šampiňónov. Posypeme zbytkom mozzarelly a dáme zapiecť na 200 °C 25 minút. 

Na tanier potom dáme 2ks šampiňóny a primerane zo zmesi ktorá je v pekáčiku naviac. Ako prílohu doporučujem veľkú porciu listových šalátov keďže samotné jedlo neobsahuje veľa vlákniny. 

1 porcia/ 380 kcal   Bielkoviny: 43g   Sacharidy: 17g   Tuky: 14,5g   Vláknina: 2,5g