Šampiňóny zapečené s quinoou a morčacím mäsom
Šampiňóny portobello sú vďačnou surovinou z ktorej sa dajú vykúzliť rôzne špeciality. Stačí ich naplniť čímkoľvek, zapiecť a je to :-) no pripraviť ich tak aby spĺňali kritéria výživného jedla, s malým množstvom kalórií nie je až také jednoduché. V tomto recepte si prídu na svoje i "mäsožravci".
Čo budeme potrebovať?
3 porcie
- 60g quinoa
- 6ks šampiňónov Portobello
- 1ks cibuľa
- 400g mleté morčacie prsia
- 125g mozzarella
- 10g GHEE masla
- olivový olej
- voda
- soľ
- mleté čierne korenie
Quinou uvaríme v osolenej vode. Očistíme šampiňóny, vyrežeme z nich nožičky a tieto pokrájame na malé kúsky. Cibuľu očistíme a nakrájame na drobno. Na masle speníme nakrájanú cibuľu, pridáme morčacie mäso, osolíme, okoreníme ( ja veľmi rada používam BIO zmesi napr. bylinkovú alebo zeleninovú soľ ). Mäso opekáme za občasného miešania asi 10 minút. Potom pridáme nakrájané nožičky šampiňónov a orestujeme ešte 5 minút. Odstavíme a pridáme uvarenú a scedenú quinou, časť nastrúhanej mozzarelly a premiešame.
Šampiňóny poukladáme do pekáčika ktorého dno sme pokvapkali olivovým olejom. Jemne ich osolíme a okoreníme a naplníme hotovou zmesou. Zbytok zmesi navrstvíme okolo šampiňónov. Posypeme zbytkom mozzarelly a dáme zapiecť na 200 °C 25 minút.
Na tanier potom dáme 2ks šampiňóny a primerane zo zmesi ktorá je v pekáčiku naviac. Ako prílohu doporučujem veľkú porciu listových šalátov keďže samotné jedlo neobsahuje veľa vlákniny.
1 porcia/ 380 kcal Bielkoviny: 43g Sacharidy: 17g Tuky: 14,5g Vláknina: 2,5g