Teplý šalát s červenou šošovicou a quinoou

05.01.2022

Večera by mala byť ľahká, s nižším obsahom sacharidov, mala by obsahovať bielkoviny a zdravé tuky. Ako dosiahnuť túto kombináciu? Skúste strukoviny. Majú vysoký podiel bielkovín a v kombinácii s obilninami vytvoria plnohodnotné jedlo. Tuky jednoducho doplníme pomocou kvalitných syrov, alebo napríklad avokáda, či kvalitných olejov. Benefitom červenej šošovice je okrem nutričnej hodnoty fakt, že ju nemusíme pred tepelnou úpravou namáčať a je uvarená za pár minút. Tento šalátik je bezmäsitý, teda vhodný i pre vegetariánov. 


Čo budeme potrebovať?

2 porcie

  • 80g červenej šošovice
  • 70g surovej quinoi ( ja som použila bielu )
  • 110g bieleho tofu
  • 200g krájaných lúpaných paradajok v rajčiakovej šťave
  • 25g parmezánu 
  • soľ, korenie, cesnak 

Červenú šošovicu uvaríme vo vriacej vode za občasného miešania 8 minút a následne scedíme. Quinou uvaríme v dvojnásobnom množstve vriacej vody 15 minút kým sa voda vsiakne. Ak sa všetka neodparí resp. nevsiakne, môžete quinou cez husté sitko zliať. 

Tofu roztlačíme vidličkou a dáme do hlbšej panvice spolu s quinoou, šošovicou a paradajkami. Prevaríme 5 minút a ochutíme podľa preferencií soľou, korením, cesnakom, bylinkami, chilli. Podávame s nastrúhaným parmezánom. Tento teplý šalát je vhodný i ako obed .  Ak chcete znížiť množstvo tuku, použite namiesto parmezánu napr. eidam 30% tuku a ak Vám ani tofu nevonia, použite grilované kuracie prsia. 

1 porcia 403 kcal   Bielkoviny: 27g   Sacharidy: 50g   Tuky: 10g   Vláknina: 9g