Výdatná FIT polievka

27.09.2023

Neviem ako vy ale ja som vyrastala na polievkach. Milovala som maminu hustú šošovicovú s párkom, fazuľovú na kyslo, hríbovú s "melencami" ... otec varil špeciálitu ktorú si sám vymyslel a nazval ju "co dúm dal" - hustá polievka s viacerými druhmi strukovín, domácim štipľavým lečom, zemiakmi a údeným mäsom ... bola tak sýta, že druhé jedlo už nebolo treba. Pri chudnutí sú výborným "zahrievačom" pred hlavným jedlom, naplnia žalúdok a tým šetria kalórie ( hlavného jedla zjete menej ) teda za predpokladu, že sú nízkokalorické. Vyhýbajte sa polievkam zahustených múkou a kadejakých polotovarov. Ideálne sú polievky zeleninové, strukovinové bez zbytočnej masti a oleja naviac, bez rôznych závariek a vložiek ( celestínske rezance, drobná cestovina atď. ). Ak bude polievka hlavným jedlom, vhodné sú obilniny ( pšeno, pohánka, quinoa, ryžové cestoviny ). V nasledujúcom recepte nájdete polievku, ktorú som si zamilovala a je výborná nielen na obed pred hlavným jedlom, ale tiež ako olovrant, či výdatná večera ( všetko záleží od toho koľko si jej na tanier naložíte ).   


Čo budeme potrebovať ?

10 porcií

  • 20g GHEE maslo
  • 400g mrkva
  • 140g červená cibuľa
  • 250g stonkového zeleru 
  • 40g cesnak
  • 360g cuketa
  • 1ks konzerva bielej fazule v slanom náleve 
  • 2ks konzerva paradajky krájané
  • 150g quinoa
  • 1,5l kuracieho vývaru
  • 200g kelu
  • 1PL citrónovej šťavy
  • soľ
  • čierne mleté korenie
  • mletý kmín
  • menšia červená feferónka ( nemusí byť )

Do veľkého hrnca dáme roztopiť GHEE maslo ( ak nemáte GHEE maslo, môžete použiť aj olivový olej 2PL ). Pridáme očistenú a na kocky nakrájanú mrkvu, cibuľu nakrájanú na drobno, zeler nakrájanú na tenké plátky a tiež na plátky nakrájaný cesnak. Osolíme, okoreníme a podusíme 10 minút kým nie je zelenina mäkká ( občas premiešame aby neprihorela ).

Pridáme na plátky nakrájanú cuketu, fazuľu bez nálevu, paradajky, quinou, na pásiky nakrájanú kel a kurací vývar. Premiešame. Ochutíme kmínom a na kúsky nasekanou feferónkou. Privedieme do varu a varíme na miernom ohni 15 minút. 

Na koniec pridáme citrónovú šťavu a premiešame. 

Môj tip: ak chcete zvýšiť obsah bielkovín v polievke alebo si ju dať ako výdatnejšie hlavné jedlo, pridajte do nej varené kuracie mäso. 

( Z neho som pripravovala vývar do polievky. Použila som 3ks kuracích stehien. )

1 porcia / 350g / 216 kcal   Bielkoviny: 9,4g   Sacharidy: 32g   Tuky: 5g   Vláknina: 5g