Výdatná FIT polievka
Neviem ako vy ale ja som vyrastala na polievkach. Milovala som maminu hustú šošovicovú s párkom, fazuľovú na kyslo, hríbovú s "melencami" ... otec varil špeciálitu ktorú si sám vymyslel a nazval ju "co dúm dal" - hustá polievka s viacerými druhmi strukovín, domácim štipľavým lečom, zemiakmi a údeným mäsom ... bola tak sýta, že druhé jedlo už nebolo treba. Pri chudnutí sú výborným "zahrievačom" pred hlavným jedlom, naplnia žalúdok a tým šetria kalórie ( hlavného jedla zjete menej ) teda za predpokladu, že sú nízkokalorické. Vyhýbajte sa polievkam zahustených múkou a kadejakých polotovarov. Ideálne sú polievky zeleninové, strukovinové bez zbytočnej masti a oleja naviac, bez rôznych závariek a vložiek ( celestínske rezance, drobná cestovina atď. ). Ak bude polievka hlavným jedlom, vhodné sú obilniny ( pšeno, pohánka, quinoa, ryžové cestoviny ). V nasledujúcom recepte nájdete polievku, ktorú som si zamilovala a je výborná nielen na obed pred hlavným jedlom, ale tiež ako olovrant, či výdatná večera ( všetko záleží od toho koľko si jej na tanier naložíte ).
Čo budeme potrebovať ?
10 porcií
- 20g GHEE maslo
- 400g mrkva
- 140g červená cibuľa
- 250g stonkového zeleru
- 40g cesnak
- 360g cuketa
- 1ks konzerva bielej fazule v slanom náleve
- 2ks konzerva paradajky krájané
- 150g quinoa
- 1,5l kuracieho vývaru
- 200g kelu
- 1PL citrónovej šťavy
- soľ
- čierne mleté korenie
- mletý kmín
- menšia červená feferónka ( nemusí byť )
Do veľkého hrnca dáme roztopiť GHEE maslo ( ak nemáte GHEE maslo, môžete použiť aj olivový olej 2PL ). Pridáme očistenú a na kocky nakrájanú mrkvu, cibuľu nakrájanú na drobno, zeler nakrájanú na tenké plátky a tiež na plátky nakrájaný cesnak. Osolíme, okoreníme a podusíme 10 minút kým nie je zelenina mäkká ( občas premiešame aby neprihorela ).
Pridáme na plátky nakrájanú cuketu, fazuľu bez nálevu, paradajky, quinou, na pásiky nakrájanú kel a kurací vývar. Premiešame. Ochutíme kmínom a na kúsky nasekanou feferónkou. Privedieme do varu a varíme na miernom ohni 15 minút.
Na koniec pridáme citrónovú šťavu a premiešame.
Môj tip: ak chcete zvýšiť obsah bielkovín v polievke alebo si ju dať ako výdatnejšie hlavné jedlo, pridajte do nej varené kuracie mäso.
( Z neho som pripravovala vývar do polievky. Použila som 3ks kuracích stehien. )
1 porcia / 350g / 216 kcal Bielkoviny: 9,4g Sacharidy: 32g Tuky: 5g Vláknina: 5g