Vynikajúce rizoto z bulguru so sušenými rajčinami a šampiňónmi

19.02.2024

Zdravé a ľahké jedlo. Tak by sa dal charakterizovať tento recept. Ja by som ešte pridala prívlastok chutné a výživné. Hlavnou zložkou je bulgur. Bulgur je celozrnná pšenica, ktorá sa najprv predvarí a potom naláme, a tak je ľahšie stráviteľná. Má príjemnú orieškovú chuť a obsahuje veľa prospešných látok. Bulgur je bohatý na vlákninu, bielkoviny, vitamíny a minerály. Obsahuje napríklad vitamíny A, B1, B2, B3, B6, B9, C, E a K, ako aj minerály vápnik, horčík, fosfor, železo, zinok a selén.

Bulgur má množstvo zdravotných benefitov. Pomáha pri trávení, regulácii hladiny cukru v krvi, znižovaní hladiny cholesterolu a udržiavaní zdravej hmotnosti. Taktiež podporuje imunitný systém a zdravie kostí. 


Čo budeme potrebovať?

1 porcia

  • PL olivového oleja 
  • 42 g šampiňónov
  • 30 g šalotky
  • 46 g sušených rajčín 
  • 100 g cukrového hrášku
  • 68 g balkánskeho syra 
  • 72 g špaldového bulguru
  • trochu soli, čerstvého tymiánu a čierneho mletého korenia  

Bulgur uvaríme podľa návodu na obale. Na olivovom oleji orestujeme nasekanú šalotku, pridáme sušené rajčiny nakrájané na malé kúsky a očistené a nakrájané šampiňóny. Restujeme 5 minút, pridáme hrášok, osolíme, pridáme koreniny a ešte 5 minút povaríme. Ak by sa Vám to zdalo suché, podlejte trochou vody. Premiešame s uvareným bulgurom a nakrájaným syrom a podávame. 

1 porcia / 724 kcal Bielkoviny: 28,5g Sacharidy: 80,3g Tuky: 29,7g Vláknina: 15,6g

Ako pripraviť Bulgur? Sú na to 3 spôsoby:

  • Varením: Bulgur zalejeme vriacou vodou v pomere 1:2,5 alebo 1:3 (teda na 1 diel bulguru 2,5 alebo 3 diely vody) a varíme približne 15 minút do zmäknutia.
  • Zalením horúcou vodou: Bulgur zalejeme horúcou vodou v pomere 1:2, prikryjeme pokrievkou a necháme dôjsť pod pokrievkou asi 25-30 minút.
  • Nabobtnaním: Bulgur zalejeme studenou vodou v pomere 1:2 a necháme nabobtnať približne hodinu.