Zeleninová ryža s kešu orechami
V letných mesiacoch nám chutí jesť menej. Dávame prednosť ľahkým jedlám a vynikajúcou alternatívou obeda sú výdatné šaláty. Tento recept mi posunula klientka a kamarátka Lenka. Pri práci kouča sa tak akosi prirodzene z ľudí ktorých vediem k zdravšiemu životnému štýlu stávajú po čase moji priatelia. Dôvera je to, čo posúva našu spoluprácu vpred, a zdravý život nie je iba o cvičení a strave, ale hlavne o rodine, zázemí, o práci ... šalátik Lenka priniesla na spoločné stretnutie a hneď mi ohromne zachutil. Posúvam tento receptík ďalej, určite sa zaradí medzi Vaše obľúbené.
Čo budeme potrebovať ?
4 porcie
- 100g ryže
- 80g kešu orechov
- 300g uhorka
- 200g mrkva
- 100g avokádo
- citrónová šťava
Na zálievku
- 4 PL olivového oleja
- 3 PL mandľového mlieka ( nesladeného )
- šťava z polovice citróna
- 1 PL medu alebo agávového sirupu
- Soľ, mleté čierne korenie
Ryžu uvaríme v osolenej vode a necháme vychladnúť. Kešu oriešky opražíme na suchej panvici. Uhorku umyjeme, ošúpeme ( ak je uhorka mladá alebo Vám nevadí koža nemusíte ju šúpať ) a postrúhame na hrubšie kolieska. Mrkvu očistíme a nastrúhame nahrubo. Avokádo ošúpeme, vyberieme kôstku a nakrájame na plátky. Pokvapkáme ho citrónovou šťavou aby do času konzumácie šalátu nezhnedlo.
Ingrediencie na zálievku dôkladne rozmiešame v miske a pridáme aj soľ a korenie. Šalát môžete podávať v presklenej mise alebo väčšom zaváracom pohári. Na spodok navrstvite ryžu, potom mrkvu, uhorku, kešu, avokádo a opäť uhorku. Zálievku pridajte až tesne pred podávaním.
Môj tip: šalát je výborný nielen ako príloha k mäsku, ale bohato si s ním vystačíte aj ako s hlavným jedlom v podobe ľahkého obeda, či večere. Ak ho použijete ako prílohu, bude Vám stačiť aj menej ako jedna porcia. Šalát je sýty.
1 porcia / 375 kcal Bielkoviny: 7,2g Sacharidy: 34,8g Tuky: 22,8g Vláknina: 4,2g