Brokoli šalát na indický spôsob

19.09.2023

Indická kuchyňa si získava stále viac a viac priaznivcov, ktorí dokážu oceniť jej špecifickú a nezameniteľnú chuť. V indickej kuchyni prevažujú vegetariánske pokrmy a obľúbenými surovinami sú strukoviny, ryža, zelenina a hlavne voňavé a výrazné korenie ako je karí, rímsky kmín, horčičné semienka ... pri zdravom stravovaní dávam i ja prednosť bezmäsitým jedlám, aj keď mäsu sa úplne nevyhýbam a doprajem si ho 1-2x do týždňa. Mám rada výrazné chute a tento šalát, ktorý si môžete dopriať na večeru je ich priam preplnený. V šaláte nájdete okrem karí, tahini, či rasce aj kurkumu ktorej popularita je známe nielen v indickej kuchyni ale i v oblasti zdravia. Jedná sa o liečivú bylinu ktorá priaznivo pôsobí na imunitu, dýchacie cesty, alergie, činnosť mozgu, trávenie ... ďalším benefitom tohto šalátu je vysoký obsah vlákniny. Až 14g v jednej porcii !!!   


Čo budeme potrebovať ?

4 porcie

  • 100g brokolica
  • 150g mrkva
  • 100g červená cibuľa
  • 50g mandle
  • 50g slnečnicové semienka
  • 80g brusnice ( alebo hrozienka )
  • 265g cícer ( to je váha pevného podielu v plechovke cíceru v slanom náleve )
  • 6g čerstvý koriander ( teda za hrsť, ale môžete použiť aj sušený )

Zálievka

  • 4PL Tahini Natural

  • 3PL dijonská horčica

  • 2PL med

  • 2PL citrónová šťava

  • po 1ČL kurkuma, karí, drvená rasca, soľ

  • voda

V poslednej dobe nevychádzam z údivu nad niektorými ľuďmi ... nepíšem to do receptov lebo to považujem za samozrejmé, ale teda pre istotu ... mrkvu aj cibuľu treba pred krájaním najskôr ošúpať.

 Do väčšej misy vložíme na drobno nasekané ružičky surovej brokolice, na drobno pokrájanú červenú cibuľu, na hrubo nastrúhanú mrkvu, cícer ktorý sme zliali z nálevu, prepláchli v studenej vode a nechali odkvapkať, nasekaný koriander, semiačka, mandle i brusnice.     

Pripravíme si zálievku. Do nádoby vložíme všetky suroviny na zálievku, prilejem asi pol deci vody a vymixujeme ponorným mixérom na hladkú masu. Vody môžete priliať postupne i viac. Zálievka by mala mať hustotu asi ako veľmi hustá krémová polievka. Potom ju nalejeme do misy s pripravenou zeleninou a dôkladne premiešame.

Ak Vám šalát chutil, zdieľajte receptík s priateľmi. 

1 porcia / 417 kcal   Bielkoviny: 13g   Sacharidy: 37g   Tuky: 21g   Vláknina: 14g