Fit granadír

10.02.2022

Granadír pochod, granadír marš ... toto tradičné jedlo pozná snáď každý. Ja som ho síce evidovala, no u nás doma sa nikdy nevaril. Neviem prečo. My sme žili na hustých strukovinových polievkach, každú nedeľu bolo grilované kura s ryžou a kompótom, občas rezne s domácimi hranolkami, vysmážané ľadvinky ( tie som milovala ), francúzske zemiaky, palacinky, krupicová kaša - tieto jedlá mi utkveli v pamäti. Ale s príchodom mužského pokolenia do môjho života sa objavil i granadír, a tak som sa ho naučila variť i ja. Niekto robí bezmäsitý, my sme dávali i klobásku. Odkedy sa však u nás klobáska v rámci bežného stravovania nevyskytuje, robím ho s kuracím mäsom. Mne chutí viac ako ten klobásový :-) páči sa recept.     


Čo budeme potrebovať?

1 porcia

  • 70 g kuracích pŕs ( v surovom stave )
  • 1 ks červená cibuľa
  • 1 ks menší zemiak cca 100 g
  • 10 g GHEE masla
  • 45 g celozrnné fliačky ( v surovom stave )
  • soľ
  • mleté čierne korenie  
  • mletá červená paprika
  • mletá rasca

Zemiaky očistíme, nakrájame na kocky a uvaríme v osolenej vode. Cestoviny uvaríme podľa návodu. Kuracie mäso umyjeme, osušíme a nakrájame na menšie kúsky. Očistíme a nakrájame na kocky cibuľu. Vo väčšom hrnci rozpustíme GHEE maslo, pridáme kuracie mäso, osolíme, okoreníme a orestujeme 2-3 minúty, potom ešte na miernom plameni zakryté podusíme 2 minúty. Netreba podlievať, mäso si pustí šťavu. Pridáme mletú červenú papriku, dôkladne premiešame a postupne pridáme uvarené a scedené zemiaky i cestoviny. Všetko zľahka premiešame, ochutíme drvenou rascou, prípadne bylinkami. Podávame s kyslou uhorkou.   

1 porcia/346 kcal   Bielkoviny: 25g   Sacharidy: 57g   Tuky: 2,7g   Vláknina: 6,5g