Grilované tofu s Hokkaido tekvicou

18.12.2021

Ďalší zo skvelých bezmäsitých receptov. Tofu je jedlo vyrábané zrážaním sójového mlieka. Príprava jedál z tofu je rýchla a jednoduchá. "Z doteraz realizovaných štúdii o vplyve sóje na naše zdravie vyplýva, že sója aj tofu sú potraviny vhodné na každodennú konzumáciu. Z preventívneho hľadiska je vhodné, aby aj človek so zmiešaným stravovaním mal niekoľko iba "rastlinných dní" do týždňa," uvádza MUDr. Alexandra Frolkovičová, odborníčka na výživu.


Čo budeme potrebovať?

4 porcie

  • 300g tekvice Hokkaido
  • 100g červenej šošovice
  • 2 ks šalotka alebo 1 biela cibuľa
  • 1 PL sušený cesnak
  • kúsok zázvoru
  • 250g paradajka
  • 1 ks kápia
  • hrsť vňatí (petržlen, koriander)
  • trochu mletej kurkumy
  • kokosový olej, soľ
  • 250 g údené tofu
  • 3 PL javorový sirup alebo 2PL trstinovej melasy alebo medu
  • 2 PL sezamové semienka
  • 2 PL sezamový olej
  • 6 PL sójová omáčka
  • Štipka soli

Šošovicu uvaríme 10 min. v osolenej vode. Tekvicu zbavíme nečistôt na šupke a nakrájame spolu s ňou na malé kocky. Všetky ingrediencie si pripravíme pred začiatkom varenia. Nakrájame kápiu , rovnako aj paradajky. Cibuľa nakrájame na drobno, podobne aj vňate.

Na prípravu je vhodná veľká hlboká panvica ( wok ). Zohriatu panvicu treba podliať trochou kokosového tuku ( alebo použite ghee maslo ). Pridáme cibuľu a orestujeme ju do zlatista. Potom pridáme tekvicu a paradajky.

Predusíme trochu, pridáme cesnak a trochu bylinnej vňate a podlejeme trochou vody. Premiešame a necháme podusiť, kým je tekvica "al dente". Potom pridáme uvarenú šošovicu ( môžete použiť aj cícer ), kápiu a posolíme. Tesne pred odstavením z ohňa pridáme kurkumu a premiešame..

Na zjemnenie štruktúry môžete časť zmesi vymixovať do hladka a znova vmiešať do pripraveného jedla.

Tofu nakrájame na pásiky, resp. formu si vyberte vy, aj kocky budú fajn. Na panvici zohrejeme trochu oleja a tofu osmahneme. Pridáme javorový sirup a na miernom ohni karamelizujeme. Pridáme sezamové semienka, sójovú omáčku a na záver trochu sezamového oleja. Dodá celému jedlu vynikajúcu chuť. 

Ako prílohu si môžete dať kváskový chlebík, alebo jazmínovú ryžu, ja obľubujem bulgur. 

1 porcia/279 kcal   Bielkoviny: 15,8g   Sacharidy: 23g   Tuky: 13g   Vláknina: 6g