Grilované tofu s Hokkaido tekvicou
Ďalší zo skvelých bezmäsitých receptov. Tofu je jedlo vyrábané zrážaním sójového mlieka. Príprava jedál z tofu je rýchla a jednoduchá. "Z doteraz realizovaných štúdii o vplyve sóje na naše zdravie vyplýva, že sója aj tofu sú potraviny vhodné na každodennú konzumáciu. Z preventívneho hľadiska je vhodné, aby aj človek so zmiešaným stravovaním mal niekoľko iba "rastlinných dní" do týždňa," uvádza MUDr. Alexandra Frolkovičová, odborníčka na výživu.
Čo budeme potrebovať?
4 porcie
- 300g tekvice Hokkaido
- 100g červenej šošovice
- 2 ks šalotka alebo 1 biela cibuľa
- 1 PL sušený cesnak
- kúsok zázvoru
- 250g paradajka
- 1 ks kápia
- hrsť vňatí (petržlen, koriander)
- trochu mletej kurkumy
- kokosový olej, soľ
- 250 g údené tofu
- 3 PL javorový sirup alebo 2PL trstinovej melasy alebo medu
- 2 PL sezamové semienka
- 2 PL sezamový olej
- 6 PL sójová omáčka
- Štipka soli
Šošovicu uvaríme 10 min. v osolenej vode. Tekvicu zbavíme nečistôt na šupke a nakrájame spolu s ňou na malé kocky. Všetky ingrediencie si pripravíme pred začiatkom varenia. Nakrájame kápiu , rovnako aj paradajky. Cibuľa nakrájame na drobno, podobne aj vňate.
Na prípravu je vhodná veľká hlboká panvica ( wok ). Zohriatu panvicu treba podliať trochou kokosového tuku ( alebo použite ghee maslo ). Pridáme cibuľu a orestujeme ju do zlatista. Potom pridáme tekvicu a paradajky.
Predusíme trochu, pridáme cesnak a trochu bylinnej vňate a podlejeme trochou vody. Premiešame a necháme podusiť, kým je tekvica "al dente". Potom pridáme uvarenú šošovicu ( môžete použiť aj cícer ), kápiu a posolíme. Tesne pred odstavením z ohňa pridáme kurkumu a premiešame..
Na zjemnenie štruktúry môžete časť zmesi vymixovať do hladka a znova vmiešať do pripraveného jedla.
Tofu nakrájame na pásiky, resp. formu si vyberte vy, aj kocky budú fajn. Na panvici zohrejeme trochu oleja a tofu osmahneme. Pridáme javorový sirup a na miernom ohni karamelizujeme. Pridáme sezamové semienka, sójovú omáčku a na záver trochu sezamového oleja. Dodá celému jedlu vynikajúcu chuť.
Ako prílohu si môžete dať kváskový chlebík, alebo jazmínovú ryžu, ja obľubujem bulgur.
1 porcia/279 kcal Bielkoviny: 15,8g Sacharidy: 23g Tuky: 13g Vláknina: 6g