Ivkine francúzske zemiaky

29.11.2021

Francúzske zemiaky sú slovenská klasika, ktorá so samotným francúzskom nemá toho veľa spoločného. V živote ich jedol asi každý z nás. Hlavne ako deti. Pamätám si, že nám ich pripravoval otec ( boli jedlá ktoré varil iba on a mama mala zasa tie svoje ). Doménou bola v tomto jedle okrem zemiakov a vajec takzvaná "točená" saláma, ktorá stála pár korún takže toto jedlo bolo ideálne pre početné hladné krky. Otec navrstvené zemiaky zalieval ešte pol litrom kyslej smotany. Bolo to fakt dobrééé. Dnes by som sa takýmto francúzskym zemiakom vyhla oblúkom, lebo je to kalorická bomba z podradnej salámy v ktorej bolo viac múky a konzervantov ako samotného mäsa ( ak tam vôbec nejaké mäso bolo ). Ale otcovi to nezazlievam, lebo on nerozmýšľal tak ako ja teraz a hlavné bolo to, že bolo navarené na viac dní, zasýtilo a nenarušilo rodinný rozpočet. A my ako deti sme milovali všetko čo otec navaril. V mojom receptári zaradené nebolo, no na žiadosť môjho manžela som sa k nemu vrátila. Ale s upozornením, že to bude po mojom. A tak aj je. Páči sa, ponúkam receptík na inšpiráciu.            


Čo budeme potrebovať?

6 porcií

  • 500g kuracích pŕs
  • 4 vajcia
  • 1200g zemiakov
  • 400g mrazenej zeleniny ( napr. 4 season mix )
  • 200g vegánskej kokosovej kyslej smotany
  • soľ
  • mleté čierne korenie  
  • mletá červená paprika
  • kúsok masla

Zemiaky uvaríme v šupke v osolenej vode. Kuracie mäso umyjeme, osušíme a nakrájame na menšie kúsky. V parnom hrnci uvaríme resp. uparíme naraz aj mäso aj zeleninu aj vajíčka 15 min.  (mäsko dole, nad ním vajíčka a na treťom poschodí zeleninka - ak nemáte parný hrniec čo je skvelá vec uvarte zeleninu, mäso i vajíčka každé zvlášť v hrnci v osolenej vode ). 

Zemiaky po uvarení nechajte trochu vychladnúť a ošúpte ich. Rúru zapnite na 200 °C. Hlboký pekáč vytrite kúskom masla a vrstvite - zemiaky, mäso, vajcia ( na zemiaky a vajíčka používam také to kovové pretláčatko s mriežkou ), vrstvu zemiakov vždy trochu posoľte, okoreňte a opaprikujte. Ukončite vrstvou zemiakov. Vložte naplnený pekáč do vyhriatej rúry. Po 25 minútach rozotrite navrch vegánsku smotanu, zvýšte teplotu na 230 °C a pečte ešte asi 20 minút kým nenaberú zemiaky zlatistý nádych. Podávame s kyslou uhorkou, čalamádou alebo zeleninovým šalátom.     

1 porcia/380g/402 kcal   Bielkoviny: 29g   Sacharidy: 42g   Tuky: 12g   Vláknina: 5g