Kakaový koláč s cviklou

24.11.2021

Cvikla patrí k jesenným plodom. Má veľa benefitov pre naše zdravie a okrem klasických jedál ju môžeme využiť i pri príprave dezertov. Tento výborný kakaovo - cviklový koláč je bez múky a v jednej porcii je iba 106 kcal. Z uvedeného množstva rozkrájate 16 kúskov.  


Čo budeme potrebovať ?

Na cesto:

  • 400g očistenej cvikle 
  • 4 vajcia
  • 1 veľký banán alebo 2 menšie ( spolu 200g ) 
  • 140g gréckeho jogurtu 0% tuku
  • 50g kakaa
  • 70g medu alebo alebo javorového sirupu
  • 30g roztopeného kokosového oleja 
  • 1/2 ČL škorice
  • 1/2 ČL perníkového korenia
  • 1/4 ČL prášku do pečiva bez fosfátov

Na plnku:

Cviklu očistíme a nastrúhame na drobno ( vezmite si na to rukavice ). Potom dáme do hrnca spolu s medom a veríme na veľkom plameni pokiaľ cvikla nepustí šťavu a nezačne vrieť. Keď začne vrieť, stlmíme plameň, hrniec prikryjeme a cviklu dusíme 20-30 minút. Občas ju premiešame, aby sa nepripálila. Pripravíme si hlbší plech 20x20cm a vystelieme ho papierom na pečenie. Zapneme rúru na 180 °C.

Keď je cvikla hotová, dáme ju spolu s ostatnými ingredienciami do mixéra a rozmixujeme do hladka. Vznikne redšie cesto, ktoré vylejeme do pripraveného plechu. Koláč po upečení narastie minimálne. Pečieme ho 35 minút. 

Medzitým dôkladne vymiešame tvaroh, jogurt a proteín. Keď koláč vychladne, natrieme naň túto plnku a ozdobíme čučoriedkami alebo iným drobným ovocím, môžete i posypať nasekanými orechmi alebo nasekanou horkou čokoládou. Podávať môžete hneď, no najlepší je vychladený po pár hodinách v chladničke.

1 porcia/106 kcal   Bielkoviny: 6,4g  Sacharidy: 10,7g  Tuky: 4,3g  Vláknina: 2g