Vynikajúce kelové listy plnené pohánkou
Kel je jedným z najrozšírenejších a najlacnejších druhov zeleniny, a predsa je čímsi mimoriadny: nezvyčajne vysokým obsahom nutričných látok. Kel je typickým príkladom toho, že príroda niekedy do najobyčajnejších rastlín vloží viac vzácnych látok než do exotických plodov. Je veľmi silný, nenáročný, odolný voči zime, prezimuje na hriadke, ba najlepšiu chuť má až po prvých mrazoch. Aby mohli kučeravé listy kelu čo najdlhšie odolávať vetru a chladu, musia mať dostatok ochranných vitamínov a minerálov. Príroda nimi zásobila kel, aby ho chránila pred nepriazňou počasia. Aj v našom organizme tieto látky stimulujú metabolizmus. My si ho pripravíme plnený s pohánkou a ako príloha - paradajková omáčka.
Čo budeme potrebovať?
6 porcií
- 1,4kg kel
- 500g paradajkové pyré
- 400g paradajky krájané v konzerve
- 2ks Šalotka
- 2ks Cesnak
- 100g pohánka ( v surovom stave )
- 200g feta syr
- 2PL Olivový olej
- kúsok masla
- 2ks Bobkový list
- 1ČL kryštálového cukru
- Soľ, mleté čierne korenie prípadne bylinky ako oregano, bazalka
Z kelu si oddelíme 12ks listov ktoré sparíme ( ja používam parný hrniec ) 15 minút, vnútro pokrájame na drobno a použijeme do plnky. Pohánku prepáchneme vriacou vodou, zalejeme ďalšou vriacou vodou ( 1/2cm nad povrch ), osolíme a varíme zakryté na miernom plameni 15 minút, potom vypneme a zakryté necháme dôjsť ešte aspoň 5 minút. Na polovici olivového oleja opražíme 1ks šalotku, pridáme kelové vnútro nakrájané na drobno a orestujeme asi 10 minút, osolíme, okoreníme primiešame pohánku a na koniec polovicu feta syru nakrájaného na drobno. Zmesou naplníme kelové listy ( približne 2 plné polievkové lyžice zmesi do jedného listu ), ktoré zabalíme a poukladáme do pekáča vymasteného kúskom masla. Pečieme 20-25 minút na 220 stupňov.
Medzitým si v hrnci na zbytku oleja orestujeme druhú na drobno nakrájanú cibuľu spolu s cesnakom pokrájaným na drobno, pridáme pretlak ( pyré ) ktorý krátko orestujeme, posypeme cukrom a zalejeme paradajkami z konzervy. Osolíme, okoreníme, pridáme bobkový list a prevaríme. Podľa chuti môžeme pridať i obľúbené bylinky napr. oregáno či bazalku.
Na porciu ide 1 a 1/2 naberačky omáčky a 2ks plnených listov a celé to posypeme jednou šestinou z druhej polovice syra ( nakrájané na drobno ). Toto jedlo je nízkokalorické, lacné, bezmäsité, zasýti a chutí úžasne.
1 porcia/342 kcal Bielkoviny: 17g Sacharidy: 32g Tuky: 14g Vláknina: 10,5g