Kuracie prsia v oravskej slaninke

09.05.2022

Slanina sa tak nejak podvedome vylučuje s chudnutím, či zdravým životným štýlom. No v zásade je to inak. Zdravé stravovanie nie je iba o zelenine. Je to stravovanie, ktoré je pestré a dôležité je klásť dôraz na kvalitu surovín. Domáca oravská slanina, prerastená mäsom a kvalitne vyúdená je spestrením, ktoré si z času na čas môžete dovoliť. Recept nižšie patrí do skupiny "low carb" receptov a potešíte ním nielen svoje chuťové poháriky, ale i ostatných členov rodiny, či priateľov.    


Čo budeme potrebovať?

6 porcií

  • 800g kuracie prsia bez kosti a kože
  • 4 ks slepačie vajce
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 200g eidam 30% tuku 
  • 150g kvalitnej oravskej slaniny - nakrájanej na tenké plátky
  • hrsť petržlenovej vňate
  • 200g kyslá smotana 14%
  • soľ a čierne korenie podľa chuti
  • štipku muškátový orech 
  • kúsok masla na vymastenie
  • strúhanka na vysypanie formy

Pozdĺžnu formu na chlieb vymastíme olejom, vysypeme strúhankou a vyložíme plátkami slaniny tak aby pretŕčali cez okraj ( kuk obrázok nižšie ). Trúbu vyhrejeme na 180°C. Umyté a osušené kuracie prsia nakrájame na menšie kúsky a dáme do misy. Pridáme vajíčka, postrúhaný syr, pretlačený cesnak, nasekanú petržlenovú vňať, kyslú smotanu a koreniny podľa chuti a dôkladne premiešame.

Zmes vylejeme do formy vystlanej slaninkou. Pretŕčajúce kusy slaniny preložíme cez zmes, tak aby sme ju zakryli a dáme piecť do vyhriatej rúry na 40 minút. Po 40 minútach teplotu znížime na 160°C a pečieme ešte ďalších 20 minút. Po upečení vyberieme a necháme ešte aspoň 20 minút schladnúť aby sa nám potom dala celá zmes pekne vyklopiť a pokrájať na porcie. 

Keďže toto jedlo neobsahuje skoro žiadnu vlákninu, je najvhodnejšou prílohou veľký zeleninový šalát. 

1 porcia / 410 kcal  Bielkoviny: 49,1g   Sacharidy: 2g   Tuky: 22,9g