Kuracie prsia v oravskej slaninke
Slanina sa tak nejak podvedome vylučuje s chudnutím, či zdravým životným štýlom. No v zásade je to inak. Zdravé stravovanie nie je iba o zelenine. Je to stravovanie, ktoré je pestré a dôležité je klásť dôraz na kvalitu surovín. Domáca oravská slanina, prerastená mäsom a kvalitne vyúdená je spestrením, ktoré si z času na čas môžete dovoliť. Recept nižšie patrí do skupiny "low carb" receptov a potešíte ním nielen svoje chuťové poháriky, ale i ostatných členov rodiny, či priateľov.
Čo budeme potrebovať?
6 porcií
- 800g kuracie prsia bez kosti a kože
- 4 ks slepačie vajce
- 4 strúčiky cesnaku
- 200g eidam 30% tuku
- 150g kvalitnej oravskej slaniny - nakrájanej na tenké plátky
- hrsť petržlenovej vňate
- 200g kyslá smotana 14%
- soľ a čierne korenie podľa chuti
- štipku muškátový orech
- kúsok masla na vymastenie
- strúhanka na vysypanie formy
Pozdĺžnu formu na chlieb vymastíme olejom, vysypeme strúhankou a vyložíme plátkami slaniny tak aby pretŕčali cez okraj ( kuk obrázok nižšie ). Trúbu vyhrejeme na 180°C. Umyté a osušené kuracie prsia nakrájame na menšie kúsky a dáme do misy. Pridáme vajíčka, postrúhaný syr, pretlačený cesnak, nasekanú petržlenovú vňať, kyslú smotanu a koreniny podľa chuti a dôkladne premiešame.
Zmes vylejeme do formy vystlanej slaninkou. Pretŕčajúce kusy slaniny preložíme cez zmes, tak aby sme ju zakryli a dáme piecť do vyhriatej rúry na 40 minút. Po 40 minútach teplotu znížime na 160°C a pečieme ešte ďalších 20 minút. Po upečení vyberieme a necháme ešte aspoň 20 minút schladnúť aby sa nám potom dala celá zmes pekne vyklopiť a pokrájať na porcie.
Keďže toto jedlo neobsahuje skoro žiadnu vlákninu, je najvhodnejšou prílohou veľký zeleninový šalát.
1 porcia / 410 kcal Bielkoviny: 49,1g Sacharidy: 2g Tuky: 22,9g