Strúhaný jablkovo tvarohový koláč

02.10.2022

Jabĺčka začínajú pomaly opadávať, čo symbolizuje nadchádzajúcu jeseň. Popadané jablká sú skvelou surovinou nielen na okamžitú konzumáciu, alebo odšťavenie, či presnidávku ale i k príprave chutných jablkových dezertov - vôňa jablka a škorice ma vždy dostane a príjemne zahreje. Je veľa receptov na jablkové dezerty. V kombinácii s tvarohom vyčaríme komplexné jedlo, v ktorom okrem sacharidov nájdeme i dávku bielkovín a vlákniny.   


Čo budeme potrebovať ?

16 kusov

Na cesto:

  • 200 g hladkej špaldovej múky
  • 40 g roztopeného kokosového oleja
  • 50 g xylitolu 
  • 3-4 PL vody
  • 2 žĺtka

Na tvarohovú náplň:

  • 500 g tvarohu (nízkotučný, roztierateľný)
  • 2 bielky
  • 70 g xylitolu
  • 1 ČL vanilkového extraktu

Na jablkovú náplň:

  • 5 menších jabĺk
  • 1 PL medu 
  • 1 ČL škorice
  • 1 PL pudingového prášku/zlatého klasu 


Ako prvé si v mise rukou zmiešame všetky suroviny na cesto dohromady. Podľa potreby pridávame vodu tak, aby bolo cesto pevné, avšak aby sa nedrobilo. Hotové cesto zabalíme do fólie a následne ho odložíme do mrazničky.

Ošúpané jablká nastrúhame na jemno a necháme ich medzičasom postáť, aby pustili čo najviac vody. V miske si vymiešame bielka na penu a primiešame k nim zvyšné suroviny na tvarohovú náplň.

Cesto vyberieme z mrazničky a polovicu nahrubo nastrúhame na strúhadle a rozložíme na spodok formy vystlatej papierom na pečenie (s rozmermi zhruba 20x20 cm). Na spodné cesto vylejeme tvarohovú náplň. Nastrúhané jablká čo najviac vyšťavíme ( ja som ich dala do sitka a vymačkala šťavu rukou ) a následne ich zmiešame s medom, škoricou a pudingovým práškom. Jablká navrstvíme na tvarohovú náplň. Koláč posypeme zvyšným cestom ktoré tiež nastrúhame a pečieme ho približne 35-40 minút pri 180 stupňoch. Po dopečení necháme koláč vychladnúť a odporúčam ho nakrájať a podávať až po tom, čo postojí niekoľko hodín v chladničke. 

Môj tip: ak chcete v koláči zvýšiť pomer bielkovín, pridajte do tvarohovej plnky 28g obľúbeného vanilkového proteínu  

1 ks/131 kcal  Bielkoviny: 6g  Sacharidy: 16,4g  Tuky: 3,2g  Vláknina: 0,4g