Vláknina a jej význam vo výžive

15.02.2022

Vláknina predstavuje významnú zložku potravy. Zaraďujeme ju medzi sacharidy a naše telo ju nedokáže stráviť. Prečo je teda pre naše zdravie a trávenie taká dôležitá? Aký je jej význam pre ľudské telo? Koľko jej potrebujeme? A kde ju nájdeme? Poďme si to objasniť.  


Existujú dva druhy vlákniny: rozpustná a nerozpustná. Rozpustná vláknina má schopnosť absorbovať vodu. Tým, že na seba naviaže vodu, nabobtná a zväčší svoj objem. To vedie k pocitu nasýtenia. Po nabobtnaní má tiež schopnosť fermentovať a stáva sa živinou pre mikrobiálnu flóru v tráviacom trakte. Pôsobí teda ako tzv. prebiotikum. Nerozpustná vláknina v tráviacom trakte nefermentuje, nie je zdrojom energie. Zväčšuje však objem obsahu v črevách a skracuje dobu, počas ktorej v nich ostáva potrava. Toto sa prejaví a má význam hlavne v hrubom čreve, kde vďaka zväčšeniu objemu stolice riedi odpadové látky, ktoré vznikli pri trávení. Tie potom ľahšie opúšťajú tráviaci trakt, ktorý je tak po kratší čas vystavený styku s potenciálne nebezpečnými látkami.  

Rozpustnú vlákninu nájdeme v hrachu, sójových bôboch, fazuli, žite, jačmeni, ľanových semienkach, jablkách, banánoch, brokolici, mrkve, koreňovej zelenine .... Nerozpustnú vlákninu v celozrnných jedlách, šupkách zemiakov, šupkách ovocia, otrubách, orechoch ,semienkach, zelenej fazuli, zeleri ... Podľa rôznych zdravotníckych doporučení by sme mali denne prijať 25 - 30 gramov vlákniny, niektoré zdroje uvádzajú i viac. Samozrejme záleží na tom, či sa jedná o muža, alebo ženu, a zohľadňuje sa i vek. 

Teóriu už ovládame, ale ako je to v praxi? Ako si odsledovať dostatočný prísun vlákniny? Realita je náročnejšia ako by sa mohlo zdať. Tiež nesmieme zabúdať na dostatočný prísun bielkovín, sacharidov, tukov, vitamínov, minerálov .... je toho veľa. Aby sme prijali v strave dostatočné množstvo všetkých potrebných živín, vlákninu nevynímajúc je najlepšou voľbou zlatá stredná cesta. 

Teda mať svoj jedálniček dostatočne pestrý a mať v ňom v rozumnej a vyváženej miere zastúpené mäso, ryby, zeleninu, strukoviny, obilniny, ovocie, vajcia, mliečne výrobky atď. Inšpirovať sa môžete z tabuliek nižšie no nedá sa každý deň jesť iba otruby, či strukoviny naviac ak máte problém s nadúvaním, lepkom, laktózou ... je to oveľa ťažšie. Hodnoty v tabuľkách predstavujú obsah vlákniny v danej potravine na 100g. 

Ako si doplniť dennú doporučenú dávku vlákniny aj napriek potravinovým obmedzeniam? Kvalitnými doplnkami výživy. Už jedna porcia vyváženého jedla Formula 1 obsahuje 4g vlákniny. Formula 1 je bezlepková, vegánska, nízkokalorická, bohatá na bielkoviny a minerálne látky. Na výber z 10 príchutí a tiež vo FREE forme bez obsahu sóje Internetový obchod (Kategória: Formula 1 - vyvážené jedlo). Ďalší tip predstavuje Multivlákninový nápoj - lahodný a jednoduchý spôsob, ako zvýšiť denný prísun vlákniny. Unikátna zmes rozpustnej a nerozpustnej vlákniny bez obsahu cukru.