Voňavý karfiol
Karfiol je obľúbenou zeleninou a s dobrým receptom z neho môžeme pripraviť chutné jedlo. Môžeme ho variť, piecť, dusiť, vysmážať ... vysmážaný so zemiakmi a tatárskou omáčkou bol po vysmážanom syre jedným z najobľúbenejších jedál v ponuke mnohých reštaurácií. Trendy sa však menia a pri zdravom stravovaní a pri redukcii hmotnosti vieme, že tepelná úprava jedál vysmážaním by mala byť zredukovaná na minimum. Nemusíme sa jej vzdať. To nie je cieľom moderného a zdravého stravovania - vylúčiť niektoré jedlá zo svojho jedálnička úplne. Dať si občas klasický rezeň je ok. A nemusíme mať výčitky. Čo je dôležité? Aké jedlá tvoria našu stravu z 80%. Tých zvyšných 20% si môžeme dopriať i nezdravšie varianty.
Čo budeme potrebovať?
4 porcie
- 1 hlávka karfiolu
- 20g GHEE masla
- 1 strúčik cesnaku
- malú konzervu paradajkového pretlaku
- rozmarín
- 120ml kokosového mlieka
- soľ
- chilli podľa chuti a preferencií
Karfiol rozoberieme na ružičky. V hlbšej panvici na strednom plameni rozohrejeme GHEE maslo a orestujeme na ňom pol minútky roztlačený cesnak. Potom do panvice vložíme ružičky karfiolu a na strednom plameni restujeme približne 20 - 25 minút. Nebojte sa toho že bude karfiol tvrdší. Bude pekne chrumkať :-) Potom pridáme pretlak, lyžičku rozmarínu, soľ a prípadne chilli. Opäť orestujeme, prehrejeme cca 5 minút a nakoniec prilejeme kokosové mlieko. Prevaríme, odstavíme a podávame. U nás bola príloha naturálna ryža. Toto jedlo je krásne voňavé a kokos v ňom vôbec necítiť.
Môj TIP: ak nemáte doma kokosové mlieko, nezúfajte. Klasický kokos má doma každá gazdinka. 100g kokosu zalejeme 200ml horúcej vody. Necháme 10 minút postáť, rozmixujeme v mixéri a následne precedíme cez husté sito. Získame približne 150ml kokosového mliečka, ktoré môžeme použiť do receptu vyššie. Kokos ktorý ostane nevyhadzujeme, ale vymyslíme koláč do ktorého ho použijeme :-) napríklad tento vynikajúci kokosový nepečený dezert
1 porcia bez prílohy/105 kcal Bielkoviny: 2g Sacharidy: 5g Tuky: 9g