Fit kokosový cheesecake

11.03.2023

Ak máte radi kokos a zároveň cheesecake - y tak určite vyskúšajte tento recept. K jeho jemnej kokosovej chuti prispieva aj použité kokosové mlieko. Nezabudnite ho však deň predtým uložiť do chladničky, budete chcieť použiť iba jeho vrchnú stuhnutú časť, ktorá sa v ňom za niekoľko hodín v chladničke vytvorí. Tento zdravý cheesecake zvládne upiecť aj úplný začiatočník, jeho príprava je totiž úplne jednoduchá a rýchla. Tento fit kokosový cheesecake má oproti bežným cheesecake-om menej kalórií, cukru, tuku a na druhej strane viac bielkovín.


Čo budeme potrebovať ?

10 porcií

Na korpus 

  • 180 g celozrnných ovsených vločiek
  • 50 g mandlí
  • 2-3 PL vody
  • 2 PL xylitolu / alebo medu
  • 2 PL roztopeného kokosového oleja

Na krém

  • 400 ml kokosového mlieka ( v plechovke, ktoré necháme cez noc v chladničke - použijeme iba vrchnú stuhnutú časť )
  • 30 g strúhaného kokosu
  • 400 g nízkotučného roztierateľného tvarohu
  • 200 g nízkotučného čerstvého syra ( cream cheese ) 
  • 2 vajcia
  • 5 PL xylitolu / alebo medu
  • 2 odmerky ( 28g )  Protein Drink Mix 
  • 20g kokos na posypanie

Mandle a ovsené vločky spolu rozmixujeme v mixéri na múku. Vysypeme do misy a k zmesi pridáme roztopený kokosový olej, xylitol a v prípade že je cesto príliš mrvivé, aj 2-3 lyžice vody. Rukou vymiesime lepivejšie cesto ktoré zatlačíme na spodok tortovej formy vystlanej papierom na pečenie (s priemerom približne 25 cm).

Vo väčšej mise si rozmiešame všetky suroviny na krém dohromady. Z kokosového mlieka pridáme iba vrchnú stuhnutú časť, ktorá sa nám vytvorila po odležaní v chladničke ( riedku časť môžeme použiť do ázijskej polievky alebo kari omáčky, či iného obľúbeného receptu ). Krém poriadne rozmiešame a v prípade, že obsahuje hrudky, rozmixujeme ho pomocou tyčového mixéra.

Krém potom vylejeme na pripravený korpus, posypeme s 20 g kokosu a cheesecake pečieme zhruba 50 minút pri 150 stupňoch (spodný a vrchný ohrev rúry), dokým vrch nezačne chytať zlatistú farbu. tu si dovolím malú poznámku - údaj o pečení som čerpala z pôvodného receptu ktorý som upravovala. Neviem akú trúbu mám ja ( asi niečo špeci ), ale po 50 minútach pečenia bol koláč neupečený a tak som piekla na 165 °C ešte asi 30 minút. Asi mi trúba hreje menej. Koláč som pri dopečení priebežne kontrolovala.

Po upečení cheesecake necháme vychladnúť v polootvorenej rúre (to zabráni tomu, aby cheesecake na vrchu popraskal) a potom ho presunieme do chladničky aspoň na 4 hodiny.

1 ks/294 kcal   Bielkoviny: 12g  Sacharidy: 20g  Tuky: 16,7g   Vláknina: 3,2g