Voňavý jesenný koláč z tekvice hokkaidó

26.10.2023

Prečo jesenný? Jeseň je obdobím dozrievania mnohých plodín, no hlavne tekvíc. Tento koláč Vás prekvapí najmä skvelou chuťou, ale aj jednoduchosťou prípravy a konzistenciou. 


Čo budeme potrebovať ?

8 porcií

  • 75g roztopeného masla
  • 85g trstinového cukru
  • 2ks vajcia
  • 120g tekvicového pyré
  • 65g bieleho jogurtu typu SKYR
  • 125g špaldovej hladkej múky
  • 1/2ČL prášku do pečiva
  • 1/2ČL sódy bikarbóny
  • 1ČL vanilková esencia
  • 1Čl škorica
  • štipka soli
  • 20g mletých mandlí + nasekané na posyp

Na krém:

  • 250g nízkotučného roztierateľného tvarohu
  • 50g kyslej smotany
  • sladidlo podľa chuti

Vajcia, cukor, tekvicové pyré, maslo a jogurt vymiešame metličkou na hladkú hmotu, pridáme sypké ingrediencie, mleté mandle a škoricu, vanilku a štipku soli. Nalejeme do okrúhlej formy s priemerom 23cm, vystlanej papierom na pečenie a pečieme v rozohriatej rúre na 180 °C 40 minút ( skontroluj špajlou či je koláč upečený aj vo vnútri ). Po upečení necháme vychladnúť.    

Vychladnutý koláč natrieme zmiešaným tvarohom so smotanu a sladidlom ( ja som použila čakankový sirup asi 2PL ) a podávame.

Tekvicové pyré: Tekvicové pyré urobíte tak, že tekvicu ošúpete, zbavíte semiačok ( najlepšie vydlabať lyžicou ) a upečiete v rúre pri teplote 200 °C cca 10 minút a pomixujete. Pyré si môžete pripraviť i deň vopred a uložiť do chladničky. Môžete ho použiť i do teplej raňajkovej kaše, alebo fit lievancov - recept nájdeš tu

1 ks/249 kcal   Bielkoviny: 9,5g  Sacharidy: 24,6g  Tuky: 11,9g  Vláknina: 2g